En unik dokumentär om evakueringarna av Helsingfors universitetsbiblioteks samlingar

En ny dokumentär ”Rädda vetenskapen! Evakueringarna av Helsingfors universitetsbibliotek 1939 – 1945” har publicerats på Bibliotekskanalen och Nationalbibliotekets YouTube-kanal.

Helsingfors universitetsbibliotek, det nuvarande Nationalbiblioteket, förberedde sig under vinter- och fortsättningskrigen för krigets förödelse genom att evakuera sina samlingar. Under Sovjetunionens kraftiga bombardemang av Helsingfors började man flytta de vetenskapliga samlingarna till säkerhet. Nu, 80 år senare, berättar Bibliotekskanalens dokumentärfilm ”Rädda vetenskapen!” historien om evakueringarna. Den unika dokumentären berättar om hur det finländska kulturarvet tryggades ger ny information om evakueringarna av de vetenskapliga samlingar och den ovärderliga insatsen från frivilliga som hjälpte till med räddningsarbetet. Filmen presenterar evakueringens hjältar. Vilka var de och vart och hur evakuerade de samlingarna?

Dokumentären, är producerad av forskaren och fackboksförfattaren fil. dr. Anna Kortelainen i samarbete med Bibliotekskanalen och Nationalbiblioteket. Dokumentären innehåller mycket arkivmaterial, men även nytt material som har filmats speciellt för den här dokumentären. I dokumentären knyter Anna Kortelainen också händelserna till nutiden genom att intervjua Kimmo Tuominen, överbibliotekarie vid Nationalbiblioteket.

Dokumentären är en timme lång. Den är finskspråkig, men har textning förutom på finska, också på svenska och engelska. Du kan välja textning genom att klicka på cc-ikonen nere till höger på filmen.

Dokumentären publicerades den 17.4.2024 på Bibliotekskanalen.fi och på Nationalbibliotekets YouTube-kanal. och den kan ses och delas fritt. Filmen får fritt visas vid olika evenemang, men kommersiell användning är förbjuden. Filmen kan visas från Bibliotekskanalen.fi eller laddas ner som en fil för visning. Bibliotekskanalen och Nationalbiblioteket hoppas på att många blir inspirerade att visa filmen på bibliotek och andra lämpliga platser. Filmen passar även som en del av undervisningen i historia för högstadiet eller gymnasiet. Du behöver inte be om tillstånd för att ordna en visning av filmen men vi gläds åt varje visning och vi skulle uppskatta om du informerar producenten på Bibliotekskanalen, Riitta Taarasti, riitta.taarasti@kirjastot.fi, ifall filmen visas för publik.


Finsk titel: Pelastakaa tiede! Helsingin yliopiston kirjaston evakuoinnit 1939–1945
Svensk titel: Rädda vetenskapen! Evakueringarna av Helsingfors universitetsbibliotek 1939–1945
Engelsk titel: Save Science! Evacuations of Helsinki University Library 1939–1945

Publiceringsdatum: 17.4.2024
Språk: finska
Textning: finska, svenska och engelska
Längd: 60 minuter
CC-licens: CC BY-NC-SA (icke-kommersiell användning)

Manus och idé för dokumentären: Anna Kortelainen
Berättarröst och intervjuare: Anna Kortelainen
Intervjuobjekt: Kimmo Tuominen
Röstskådespelare: Janina Berman och Pertti Havas (Artlab)
Kamera: Mikko Helander och Joonas Nevalainen
Redigering: Mikko Helander
Bildredigering: Joonas Kolehmainen, Anna Kortelainen och Joonas Nevalainen
Ljudplanering: Joonas Nevalainen
Färgstyrning och specialeffekter: Mikko Helander
Producent på Nationalbiblioteket: Joonas Kolehmainen
Producent på Bibliotekskanalen: Riitta Taarasti
Musik: Storyblocks
Produktion: Anna Kortelainen, Nationalbiblioteket och Bibliotekskanalen, 2024

Mer information:
Dokumentärfilmen Rädda vetenskapen! på Bibliotekskanalen
Dokumentärfilmen Rädda vetenskapen! på Nationalbibliotekets YouTube-kanal
Trailern Pelastakaa tiede!
Bilder för marknadsföringsändamål
Pressmeddelande på Nationalbibliotekets webbplats


Bild: skärmdump från dokumentet

– Anna-Maria Malm ja Riitta Taarasti, 17.4.2024 –

Kommentera