Bokkarusellen snurrade igen!

Bokkarusellen snurrade för andra gången den 24 – 26 januari 2023. Under tre eftermiddagar samlades biblioteksanställda från olika håll i Svenskfinland för att berätta om böcker som utkommit år 2022. Under den första dagen låg fokus på barnböcker, den andra dagen både på barn- och ungdomsböcker och den tredje dagen på böcker för vuxna.

Bokkarusellen ordnades för första gången ifjol i januari 2022. Då genomfördes Bokkarusellen helt virtuellt p.g.a. pandemin, men i år kunde bokpratarna från bibliotek i olika delar av Svenskfinland samlas i Böle bibliotek i Helsingfors, varifrån evenemanget direktsändes av Bibliotekskanalen. Bokpratarna hade under året som gått samlat på sig tips på böcker som utkommit under året, allt från pekböcker för de minsta barnen till faktaböcker för vuxna. Under Bokkarusellen delade de med sig av boktipsen.

Missade du direktsändningen?

Ingen fara, du hinner ännu hoppa på Bokkarusellen! Här på Bibliotekskanalen hittar du alla bokprat försedda med undertexter. Titta och lyssna på bokpraten, bli inspirerad och få tips att föra vidare!

En lista över de böcker som bokpratarna pratar om finns i en egen bokhylla, Bokkarusellen 2023 i Boksampo. Där kan du läsa mera om böckerna och författarna.

Böcker för barn och unga

Under Bokkarusellen presenterades pekböcker för de allra minsta barnen, bilderböcker för lite större barn och lättlästa böcker för både barn och ungdomar. Tobias Larsson och Lena Sågfors presenterade böcker för barn som just lärt sig läsa,

och Cecilia Eriksson presenterade högläsningsböcker.

I Bokkarusellen ingår också presentationer av ett stort antal böcker för lite äldre barn och för ungdomar. Bokpratarna tipsar om barn- och ungdomsböcker tillhörande olika genrer och med olika teman: spännings- och skräckböcker, serier och grafiska romaner, fantasy och sci-fi- böcker, dystopier, böcker om vänskap, vardag och kärlek, samt faktaböcker.  

Nedan presenterar Lotta Karlström och Lena Sågfors serier och grafiska romaner för barn och ungdomar i årskurserna 1 – 9.

Och här presenterar Julia Wickholm och Sissel Ray ungdomsböcker med temat spänning och skräck.


Böcker för vuxna

Bokkarusellen bjuder också på tips om vuxenböcker, både om skönlitteratur och om facklitteratur. Här tipsar Louise Agnesdotter och Anna Söderström om nyutgivna romaner:

Nytt för årets Bokkarusell var att varje dag sammanfattades med en avslutande diskussion. Här samtalar Louise Agnesdotter, Mikaela Byskata-Ahlskog och Gunnar Högnäs om vuxenböcker.


Bokkarusellen fortsätter snurra

Tanken är att Bokkarusellen ska vara ett årligen återkommande evenemang, så nästa år kan du förhoppningsvis igen hoppa på Bokkarusellen för att få tips om nya böcker! 

Bokkarusellen arrangeras av Svenska samarbetsgruppen för utvecklingsuppdrag Åke i samarbete med specialuppdraget Erte (Det riksomfattande specialuppdraget vid Seinäjoki stadsbibliotek gällande bibliotekstjänster som främjar barns och ungas läsande och läskunnighet) samt Bibliotekskanalen.

Målgrupperna är i första hand personal inom bibliotek, småbarnspedagogik och skola, men bokpraten passar också alla andra som vill få tips om nyutkomna böcker på svenska. 

Läs mer: 
Alla videor från Bokkarusellen 2023
En lista över alla böcker i Bokkarusellen 2023 i Boksampo

Alla videor från Bokkarusellen 2022 
En lista över alla böcker i Bokkarusellen 2022 i Boksampo 


Grafik: Mikko Helander

– Anna-Maria Malm, 10.2.2023 –

Kommentera