Fakta på agendan – Kunskapens gåva

När CC-knappen syns kan du själv välja textning.

Fakta på agendan är en serie vars teman baserar sig på temaveckorna i projektet Bok-Finland 2017. Seriens programledare Jani Nieminen träffade under året olika fackboksförfattare med vilka han lättsamt och humoristiskt  diskuterar facklitteratur. Videorna är finskspråkiga, men har svenska undertexter.

Projektets sista tema är ”Kunskapens gåva”. Temat påminner om att en fackbok alltid är en utmärkt gåva, oberoende vad man firar.  Bibliotekskanalen presenterar under detta tema Karri ”Paleface” Miettinens bok ”Viides Maamme kirja” (”Femte boken om vårt land”). Den superpopulära rapartisten Paleface fick impulsen till att skriva Viides Maamme-kirja då några sannfinländska aktörer krävde att han skulle avskedas från ett organ som förberedde Finlands hundraårsjubileum. Enligt de här aktörerna hade Paleface misstänkt ”ofosterländska” åsikter och borde därför inte delta i organiserandet av Finlands hundraårsjubileum. Paleface går i boken igenom påståendena, svarar på dem och visar att de är obefogade. Paleface krossar med sin säkra stil många fördomar – också om sig själv.

Karri Paleface Miettinen - Viides Maamme-kirja Eli ajatuksia suomalaisuudesta

Bok-Finland  2017 är en del av Finlands 100 – årsjubileum.  Bok-Finland ordnar evenemang och temaveckor under hela året. Projektet fokuserar speciellt på inhemska fackböcker.

Läs mera:

BokFinland-2017
Viides Maamme-kirja på Likes sidor (på finska) 
Paleface i Wikipedia (på finska)
Intervju med Paleface i Ny tid

 

 

Författargäst: Karri Paleface Miettinen
Redaktör: Jani Nieminen
Film: Panu Somerma och Mikko Helander
Klipp: Mikko Helander
Grafik: Panu Somerma
Musik: Tuomas Kytöniemi och Tero Matikainen
Översättning: Anna-Maria Malm
Producent: Riitta Taarasti
Produktion: Bibliotekskanalen – Biblioteken.fi, 2017

 

 

Delning och inbäddningskod

Om du klickar på -symbolen som finns uppe till höger i programmet hittar du knappar för att dela programmet samt en inbäddningskod . Om du kopierar och klistrar in koden på din egen sida, syns programmet där.
Mer information
CC BY-NC-S

Programmet på kartan

Taggar

Kommentera