Kirjan taajuudella: Pienoisromaanin ominaisuuksia

Kirjasammon ja Kirjastokaistan podcast-sarja Kirjan taajuudella tarttuu kirjallisuuden ilmiöihin keskusteluilla, jotka tarjoavat kuulijalle paljon lukuvinkkejä. Sarjaa toimittaa Tuomas Aitonurmi, joka keskustelee jaksojen teemoista vaihtuvien vierailijoiden kanssa.

Pienoisromaanin ominaisuuksia

Kirjan taajuudella -podcastin viidennessä jaksossa keskustellaan pienoisromaanista kirjallisuuden tyylinä kaikkine ominaispiirteineen. Vieraana on kirjailija Jyri Vartiainen, joka on kirjoittanut kaksi pienoisromaania, Aurinko (Poesia 2016) ja Ystävä (Poesia 2017). Pohditaan pienoisromaanin määritelmää ja mikä tekee lajista omanlaisensa ”tavalliseen romaaniin” tai novelliin verrattuna, lisäksi jaetaan taas lukuvinkkejä.

Keskustelussa tulee esiin mielenkiintoisia näkemyksiä proosasta, sen olemuksesta ja siitä mitä tapahtuu, kun ”proosaa tapahtuu”. Jyri Vartiainen kuvaa näkemystään ”proosan rihmastosta” ja kertoo, millaista esimerkiksi kustannustoimittamisen kannalta on olla prosaistina runouteen keskittyvässä kustantamossa. Hän kertoo myös tekeillä olevista teoksistaan. Kirjavinkeissä nousee sekä Suomesta että ulkomailta esiin teoksia, jotka eivät usein tule mainituksi.

Kirjan taajuudella -podcast

Jyri Vartiaisen pienoisromaanivinkit:
– Jyrki Pellinen: esim. Nikolain puistossa tapahtuu, Tuikkivat tähdet, Paperi liikahti, Afrikan vaaleat vuoret
– Jane Bowles: Kaksi vakavaa naista
– Jean Rhys: Huomenta, keskiyö ja Voyage in the Dark
– Esko Raento: On päivä, on yö

Tuomas Aitonurmen pienoisromaanivinkit:
– Don DeLillo: Esittäjä
– Marguerite Duras: Rakastaja
– Laura Gustafsson: Pohja
– Joel Haahtela: Katoamispiste
– Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin

Kirjan taajuudella -podcastia voi seurata sekä Kirjasampo.fi:n että Kirjastokaista.fi:n kautta. Jaksot ovat kuunneltavissa Soundcloudissa ja iTunesissa, josta niitä on mahdollisuus kuunnella myös podcast-sovellusten avulla.

Lisätiedot:
Kirjan taajuudella -sarjan viidennen osan kirjahylly Kirjasampo.fi:ssä
Kirjan taajuudella -sarja Kirjastokaista.fi:ssä

Toimittaja: Tuomas Aitonurmi
Vierailija: Jyri Vartiainen
Äänet ja editointi: Mikko Helander
Tuotanto: Kirjastokaista ja Kirjasampo – Kirjastot.fi, 2018

Sharing and embed code

Ohjelman oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet jakamiseen sekä embed-koodin. Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat ohjelman näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Tagit

Kommentoi