Live – suoralähetykset

Katso suoralähetystä – osallistu etänä!

Seuraavat  suoralähetykset — Nästa direktsändningar — Next Live Streamings
► ti 3.3.2020: Suomen dekkariseuran dekkari-ilta, Kallion kirjasto, Helsinki
► ti 21.4.2020: Digitaalinen saavutettavuus -koulutus, Pasilan kirjasto, Helsinki
► ke 25.11.2020: Lukulystit / Läsfest -seminaari, Seinäjoki

Muutokset suoralähetysohjelmaan ovat mahdollisia.

 

Edellinen suoralähetys
Edellinen suoralähetys oli Aikuisten kirjareppu -koulutuspäivä Maunulan kirjastosta Helsingistä to 27.2.2020. Tämä pitkä koko päivän striimi on näkyvillä siihen saakka kunnes julkaisemme kunkin esityksen omana videonaan.

 

 • Julkaistujen striimitallennevideoiden käyttöehdot
 • Videoita ei käytetä kaupallisiin tarkoituksiin eikä niitä luovuteta kolmansille tahoille. Kirjastokaistalla julkaistuja videoita voi kuitenkin jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa, upottaa blogeihin ja verkkosivustoille sekä näyttää osana opetusta oppitunneilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ohjelmilla ei ole rajattua julkaisuaikaa, vaan ne ovat katsottavissa ja kuunneltavissa rajatta. Ohjelmien tekijänoikeudet ovat jaettu Creative Commons lisenssillä (CC BY-NC-SA)*.
  Creative Commons, Suomi

  * Annat muiden kopioida, välittää, levittää ja esittää sinun tekijänoikeuksiisi kuuluvaa teosta sekä sen pohjalta tehtyjä muokattuja versioita teoksestasi vain epäkaupallisessa käytössä. Annat muiden julkistaa omasta teoksestasi muokattuja teoksia vain samalla lisenssillä, jolla oma teoksesi on julkaistu (CC BY-NC-SA).

 • Ohjeita suoralähetettävän tilaisuuden järjestäjille
 • Suoralähetysten idea on mahdollistaa koulutuspäiviin ja seminaareihin osallistuminen myös niille, joita tilaisuuden aihe kiinnostaa, mutta jotka eivät pääse osallistumaan paikan päälle tapahtumaan. Kirjastokaista haluaa olla osaltaan parantamassa suoralähetystoiminnallaan maantieteellistä tasa-arvoa ja saavutettavuutta koulutuksissa.

  Tässä muistilista suoralähetettävien tilaisuuksien järjestäjille. Sitä noudattamalla suoralähetyksen ennakkovalmistelut ja itse suoralähetys saadaan hoidettua hyvin ja tieto tilaisuuden suorakatselumahdollisuudesta saadaan tehokkaasti potentiaalisten etäosallistujien tietoon.

  Markkinoi tilaisuutta ja sitä, että siihen voi osallistua myös etänä
  Monilla tilaisuuksien järjestäjillä on huoli, että etäosallistumismahdollisuudesta mainitseminen tilaisuuden markkinoinnin yhteydessä johtaa osallistujien vähenemiseen. Kirjastokaistan kokemusten mukaan tämä pelko on turha. Tilaisuuksiin osallistuminen mahdollistaa kollegojen tapaamisen ja keskustelut. Suoralähetyksen seuraaminen on puolestaan hyvä korvike, jos paikan päälle on mahdotonta päästä. Muista siis mainostaa etäosallistumismahdollisuutta läpi tilaisuuden markkinointiprosessin!

  Suoralähetystä koskevat ennakkovalmistelut Kirjastokaistan kanssa
  Kirjastokaista-tiimiltä menee kaikkine työvaiheineen noin 6-10 työpäivää yhden koulutuspäivän suoralähetykseen monikameratuotantona. Jotta kokonaisuus saadaan hoidettua tehokkaasti ja tuotannosta saadaan kokonaisuudessaan laadukas, tulee tilaisuuden järjestäjän hoitaa ennakkovalmistelujen osalta Kirjastokaistan kanssa seuraavat asiat:

  ► Tilaan tutustuminen: Kirjastokaistan pitää päästä tutustumaan etukäteen tilaan, jotta paikan nettiyhteydet, äänentoisto, valaistus ym. tekniset olosuhteet voidaan varmistaa suoralähetyksen mahdollistavaksi. Parhaiten tämä onnistuu, jos tutustumiskäynnillä on mukana tilan tekniikkavastaava.

  ► Laitteiston kasaaminen: Tarvitsemme kolme tuntia aikaa laitteiston kasaamiseen ja testeihin. Aamulla ennen klo 11 alkavien tapahtumien kasaus tapahtuu edellisenä päivänä. Jos tapahtumanne on siis alkamassa klo 9 aamulla, varmista varaus tilaan myös edelliselle päivälle. Tapahtuman päätyttyä tarvitsemme noin tunnin laitteiston purkamiseen.

  ► Äänentoisto: Jos tilassa on äänentoisto, niin saako siitä summatun äänen ulos? Paras vaihtoehto meille on XLR-liitäntä. Onko tapahtumassa oma äänimies? Jos on, tarvitsemme hänen yhteystietonsa.

  ► Avoin verkkoportti: Emme striimaa langattoman verkon ylitse! Tilassa tulee olla avoin verkkoportti, jonka upload-nopeus on vähintään 8Mbps/sek. Striimausalustamme on Vimeo ja käytämme seuraavia internet portteja lähettämiseen: TCP 1935 (RTMP), TCP 80 (HTTP), TCP 443 (HTTPS) ja UDP 53. Kaikkien näiden porttien tulee olla auki sisään- ja ulospäin. HUOM. verkossa EI SAA OLLA SELAINKIRJAUTUMISTA! (Jos olet epävarma mistään asiasta, ota meihin yhteyttä).

  ► Kuvaus- ja julkaisuluvat esiintyjiltä: Jokaiselta esiintyjältä pitää kysyä lupa esityksen livelähetykseen ja esityksen julkaisemiseen katsottavaksi myöhemmin tallenteena. Jos joku esiintyjä ei anna suoralähetykseen lupaa, pidetään lähetyksessä hänen esityksensä aikana paussi. Jos puolestaan joku esiintyjä antaa luvan suoralähetykseen, muttei tallenteen julkaisuun myöhemmin katsottavaksi, niin se sopii tietenkin. Nämä rajoitteet on kuitenkin tiedettävä etukäteen, jotta suoralähetyksen tiedotuksessa voidaan kertoa, jos jotkut osuudet jäävät suoralähetyksen ulkopuolelle. Emme halua tuottaa pettymystä niille, jotka ovat suunnitelleet katsovansa esitykset jälkikäteen.

  ► Esiintyjillä on sama tietokone: Pääsääntöisesti käytetään Kirjastokaistan läppäriä, jossa on kaikki tarvittavat ohjelmat. Tietokonetta ei vaihdeta kesken tapahtuman. Lähetyksen onnistumisen kannalta on tärkeää, että kaikki esiintyjät käyttävät samaa tietokonetta. Huolehdi, että esiintyjät toimittavat esityksensä ajoissa ja että ne aukeavat presentaatiokoneella. On tärkeää, että järjestäjät huolehtivat esiintyjien esitysten avaamisesta ja niiden kanssa avustamisesta.

  ► Tieto esiintyjien käyttämästä musiikista ja videoista: Jos esiintyjät aikovat käyttää musiikkia tai videoita tarvitsemme tiedon etukäteen mm. tekijänoikeuksien vuoksi.

  ► Tilaisuuden ohjelma: Kirjastokaista tarvitsee viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta tilaisuuden lopullisen ohjelman. Teemme aina livelähetyksiin grafiikat, josta etäkatsojat näkevät päivän kulun, tiedot esiintyjistä, tilaisuuden hashtagin (jos käytössä), tiedot meneillään olevista pausseista ym.

  ► Tieto tilaisuuden juontajasta: Kirjastokaista tarvitsee viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta myös tiedon tilaisuuden juontajasta. Otamme tämän huomioon grafiikoissa ja kuvausten suunnitteluissa. Käymme etukäteen juontajan kanssa läpi työnjaon sen suhteen kuka kuljettaa yleisömikkiä mahdollisten yleisökysymysten kysyjille. Kysymysten ja kommenttien esittäminen mikkiin on tärkeää, jotta etäosallistujatkin kuulevat puheen. Sovimme myös työnjaosta Twitterin, Facebookin, chatin ym. kautta mahdollisesti saapuvien kysymysten välittämisestä eteenpäin esiintyjille.

  ► Tilaisuuden hashtag: On suotavaa, että tilaisuudelle luodaan Twitter-hashtag. Näin sekä paikalla olijat että etäosallistujat voivat jakaa ja kysyä.

 • Ohjeita suoralähetettävän tilaisuuden esiintyjille
 • On toivottavaa, että suoralähetettävän tilaisuuden esiintyjät ottavat huomioon myös etäosallistujat esim. tervehtimällä tai kertomalla, että myös he voivat lähettää kommentteja ja kysymyksiä esiintyjälle.

  Suoralähetettävissä tilaisuuksissa käytetään aina yleisömikkiä, jotta myös etäosallistujat kuulevat yleisön esittämät kommentit ja kysymykset. Jos joku yleisöstä ei syystä tai toisesta käytä yleisömikkiä, on toivottavaa, että esiintyjä toistaa kysymyksen ennen kuin vastaa siihen. Näin etäkatsojat ovat tasa-arvoisessa asemassa paikallaolijoiden kanssa eikä heiltä jää kuulematta yleisön osuutta.

  Huomioithan myös, että sinun tulee käyttää tilassa olevaa tietokonetta näyttäessäsi esitystäsi. Näin saamme näytettyä laadukkaana myös etäkatsojille sen mitä näytät yleisölle.

Kirjastokaista LIVE https://www.kirjastokaista.fi/live    Kirjastokaista LIVE https://www.kirjastokaista.fi/live    Kirjastokaista LIVE https://www.kirjastokaista.fi/live