Usein kysytyt kysymykset

Kirjastokaista logo kysymysmerkkien ympäröimänä.

Miten Kirjastokaistan videoita voi jakaa someen?

Voit jakaa ohjelmia helposti esimerkiksi Facebookiin ja Twitteriin. Jokaisen Kirjastokaista-videon oikeassa ylänurkassa on Share-painike ja lisäksi jokaisella sivulla on Facebook- ja Twitter-kuvakkeet, joita klikkaamalla voit jakaa ohjelmia näihin palveluihin.

Facebook ei tue enää Facebookin ulkopuolisia playereita ja siksi sinne jaetut videot eivät näy enää videona Facebookissa, vaan ne näkyvät siellä kuvana + linkkinä videoon. Teemme siksi Kirjastokaistan kaikista lyhyistä some-jakoon sopivista videoista myös Facebook-videot, joita voit jakaa ongelmitta videoina Facebookissa.
Kirjastokaistan Facebook-videot


Saako Kirjastokaistan videoita upottaa katsottavaksi muille sivustoille?

Kyllä. Voit jakaa ja upottaa vapaasti Kirjastokaistan ohjelmia eri sivustoille, verkkokirjastoihin ja blogeihin sekä näyttää niitä tilaisuuksissa ja osana opetusta oppitunneilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ohjelmilla ei ole rajattua julkaisuaikaa, vaan ne ovat katsottavissa ja kuunneltavissa rajatta. Kirjastokaista tuottaa ohjelmat Creative Commons -lisenssillä (CC BY-NC-SA).


Miten Kirjastokaistan ohjelmia saa näkyviin omille sivuille?

Jokaisen videon yhteydessä on Share-painike. Klikkaa sitä ja kopioi embed-koodi </>-painikkeen alta. Kun liität kopioimasi koodin sivuillesi, saat videon näkymään suoraan sivuillasi.

Jos haluat esimerkiksi tietyn sarjan uusimman videon näkymään automaattisesti sivuillasi, niin ota meihin yhteyttä. Lähetämme sinulle skriptin, jonka voit liittää sivuillesi. Tuon jälkeen sivuillesi päivittyy automaattisesti uusin video haluamastasi sarjasta.

Olemme tehneet valmiiksi muutamia skriptejä. Löydät ”10? kirjastosta” -sarjan ja Kirjallisuusupokeet tämän sinun alaosassa.
Upoke-skriptit


Miten voin luupata non-stoppina Kirjastokaistan videota esimerkiksi kirjaston infonäytöllä?

Saman videon pyörittäminen onnistuu käyttämällä autoplay-koodia. Tässä alla malli. Urlin keskellä oleva numerosarja on videon tunniste. Kopioi url alta ja vaihda numerosarjan tilalle haluamasi videon tunniste niin video alkaa aina uudelleen alusta sen loputtua eli pyörii luuppina. Löydät videon tunnisteen videon oikeassa yläkulmassa olevan Share-painikkeen alta.
https://player.vimeo.com/video/237470557?autoplay=1&loop=1&title=0&byline=0&portrait=0


Ottaako Kirjastokaista myös muiden tuottamia ohjelmia katsottavaksi Kirjastokaistalle?

Kyllä. Jos tuotat tai kirjastosi tuottaa videoita tai podcasteja, joita haluatte näkyviin myös Kirjastokaistalle, niin olkaa yhteyksissä.

Kun olemme käyneet läpi ohjelmien sisältöön ja tekijänoikeuksiin liittyvät asiat ja jos ne ovat yhteneväiset Kirjastokaistan tuotantolinjausten kanssa, niin ohjelmat ovat tervetulleita Kirjastokaistalle.

Ohjelmat voitte toimittaa Kirjastokaistalle:
a) joko niin, että julkaisette ohjelmat Vimeossa, YouTubessa tai SoundCloudissa omalla kanavallanne ja me haemme ne sieltä import-scriptillä näkyviin Kirjastokaistalle. Voitte esimerkiksi luoda YouTube-tilillenne Kirjastokaista-soittolistan ja liittää sinne tuotannostanne ne videot, jotka haluatte mukaan Kirjastokaistalle.
b) tai toimitatte ohjelmat meille ja me tallennamme ne Kirjastokaistan Vimeo-tilille, josta ne siirtyvät katsottavaksi Kirjastokaistalle. Sama järjestely toimii audioiden ja podcastien osalta SoundCloudissa.


Miten toimimme saadaksemme Kirjastokaistan suoralähettämään järjestämämme tilaisuuden?

Kirjastokaista pystyy suoralähettämään noin kaksi koulutuspäivää tai muuta tilaisuutta kuussa. Jos olet järjestämässä tilaisuutta, jonka sisällön arvioit kiinnostavan laajemminkin ja jonka toivot olevan katsottavissa myös jälkikäteen, niin lue Live-sivullamme olevat ohjeet ja ole yhteyksissä meihin.

Pyrimme tekemän resurssiemme puitteissa suoralähetyksiä eri puolilta maata tilaisuuksista, jotka ovat tärkeitä ja keskeisiä. Kirjastokaista haluaa olla osaltaan parantamassa suoralähetystoiminnallaan maantieteellistä tasa-arvoa ja saavutettavuutta koulutuksissa ja seminaareissa.


Mistä voin ladata Kirjastokaistan hyvälaatuisen logon?

Löydät niin Kirjastokaistan kuin muidenkin Kirjastot.fi-palveluden ladattavia logoja Kirjastot.fi:n materiaalipankista. Jos sieltä ei löydy sinun tarpeisiisi sopivaa logoa, niin ole meihin yhteyksissä.
Kirjastokaistan logot


Tarjoaako Kirjastokaista sovelluskehitysrajapinnan?

Kirjastokaista on käytettävissä WordPress Core Rest -rajapinnan (https://developer.wordpress.org/rest-api/) välityksellä ja sitä on laajennettu wpml-wp-rest-api-adapter (https://libraries.io/github/aaltomeri/wpml-wp-rest-api-adapter) pluginilla sekä muutamalla muulla lisäyksellä.

Kirjastokaistan videot ja radio-ohjelmat siirtyvät Vimeosta, YouTubesta ja SoundCloudista. Myös näitä palveluita varten on saatavilla lukuisia rajapintoja ja widgettejä.


Tässä alla kaikki nyt saatavilla olevat upokkeet

10? kirjastosta -upoke
Kun liität tämän upokkeen koodin sivuillesi, päivittyy sivuillesi automaattisesti ”10? kirjastosta” -sarjan uusin osa. Tämä upoke toi aiemmin (vuosina 2015-2019) ”Kolme kysymystä kirjastosta” -sarjan uusimman osan. ”10? kirjastosta” -sarja korvasi edeltäjänsä tammikuusta 2020 alkaen. Sarjassa julkaistaan uusi osa noin kerran kuukaudessa.

Kirjallisuusupoke
Kun liität tämän upokkeen koodin sivuillesi, päivittyy sivuillesi automaattisesti ajankohtainen kirjallisuusvideo sekä sitä täydentävät linkit mm. Kirjasampo.fi:n lukuvinkkeihin ja Makupalat.fi:n linkkivinkkeihin. Upokepaikkaan päivitetään uudet sisällöt noin kerran kuukaudessa.

Sivupiiri vinkkaa -upoke
Kun liität tämän upokkeen koodin sivuillesi, päivittyy sinne automaattisesti uusin Sivupiiri vinkkaa -kirjavinkkivideo. Videoita julkaistaan pääsääntöisesti kerran kuukaudessa.

Haluatko lisätietoja? Ole meihin yhteyksissä!
Kirjastokaistan yhteystiedot
Löydät lisätietoja videoiden evästeistä Kirjastokaistan blogista