Tietoa Kirjastokaistasta

 • Yleistä
 • Kirjastokaista on osa Kirjastot.fi-kokonaisuutta, joka on väylä kaikkiin kirjastopalveluihin. Löydät Kirjastokaistalta videoita ja audioita kirjallisuudesta ja kirjailijoista sekä kirjastoista ja niiden palveluista. Kirjastokaista osallistuu ohjelmillaan lukemisen edistämiseen sekä kirjastojen palveluiden ja ajankohtaisten teemojen esittelyyn, viestintään ja markkinointiin. Lisäksi Kirjastokaista toimii koulutuskanavana mm. kirjastoammattilaisille, alan opiskelijoille, opettajille ja mediakasvatustoimijoille.

  Voit jakaa ja upottaa vapaasti ohjelmiamme eri sivustoille ja blogeihin sekä näyttää niitä tilaisuuksissa ja oppitunneilla niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ohjelmilla ei ole rajattua julkaisuaikaa, vaan ne ovat katsottavissa ja kuunneltavissa rajatta.

  Creative Commons -lisenssi

  Kaikki ohjelmamme on lisensoitu Creative Commons -lisenssillä.

 • Tekniset tiedot
 • Kirjastokaista.fi-sivusto on tehty WordPress-alustalle. Kirjastokaista käyttää videoiden tallennuspalveluna Vimeota, josta videot siirtyvät katsottavaksi Kirjastokaista.fi-sivustolle. Audiot tallennetaan puolestaan SoundCloud-palveluun, josta ne tuodaan samaan tapaan kuunneltaviksi Kirjastokaista.fi-sivustolle. Kirjastokaistan videoita voi katsoa myös suoraan Vimeosta ja audioita voi kuunnella SoundCloudista. Kirjastokaistalla on myös YouTube-kanava, josta löytyy pieni otos tuotannostamme. 

  Kirjastokaista tekee myös suoralähetyksiä monikameratuotantona. Striimaamisessa Kirjastokaista käyttää alustana Vimeoa, jonka kautta voimme upottaa videoikkunan haluamallemme sivustolle. Tarpeen mukaan lähetämme liveä esim. Facebookkiin ja YouTubeen.

  Videoista on saatavilla SD-, HD- ja mobiiliversiot ja niitä voi katsoa lähestulkoon kaikilla Flash- tai HTML5-videoita toistavilla laitteilla.

 • Tekijät
 • Kirjastokaistalla on kolme päätoimista työntekijää sekä kaksi kertaa vuodessa kokoontuva toimituskunta, jonka tehtävänä on edistää synergiaa eri toimijoiden välillä.

  Kirjastokaistan työntekijät
  Riitta Taarasti: toimittaja ja tuottaja
  Panu Somerma: ohjaaja, kuvaaja ja leikkaaja
  Mikko Helander: ohjaaja, kuvaaja ja leikkaaja

  Kirjastot.fi:n työntekijät, jotka avustavat Kirjastokaistalla
  Anna-Maria Malm: avustaa ruotsinkielisten ohjelmien toimittamisessa, käännöksissä ja tekstityksissä
  Harri Oksanen, Kirjastot.fi: toteuttaa käyttöliittymän graafiset kehittämistyöt

  Kirjastokaistan toimituskunta

  Susanne Ahlroth, sivistystoimen ylitarkastaja, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
  Tuija Guttorm, kirjasto- ja kulttuuritoimenjohtaja, Utsjoen kirjasto
  Mikko Helander, videotuotanto, Kirjastokaista – Kirjastot.fi
  Päivikki Karhula, johtava tietoasiantuntija, Eduskunnan kirjasto
  Teemu Kokkonen, tietotekniikkasuunnittelija, Kansalliskirjasto
  Riikka Kulmala, lehtori, Kirjasto- ja tietopalvelun koulutusohjelma, Turun amk
  Vesa Liminka, AKE-informaatikko, Vaara-kirjastot
  Päivi Litmanen-Peitsala, viestinnän suunnittelija, Kirjastot.fi
  Heini Oikkonen-Kerman, kirjaston johtaja, Arcada

  Riikka Rajala, järjestösihteeri, Kirjastoseura
  Sari Siekkinen, tuottaja, Yle Kulttuuri ja viihde
  Panu Somerma, videotuotanto, Kirjastokaista – Kirjastot.fi
  Minna Suikka, tietoasiantuntija, Helsingin yliopiston kirjasto
  Riitta Taarasti, toimittaja, Kirjastokaista – Kirjastot.fi, toimituskunnan vetäjä
  Riitta Vivolin-Karén, tuottaja, Viittomakielinen kirjasto

 • Taustaa
 • Toiminta käynnistyi Kirjastokanava-projektina, joka aloitettiin 1.10.2009 yhdessä Kuntakanavan (nyk. Kunta.TV) kanssa. Pilottivaiheen ensimmäinen käyttöliittymä julkaistiin 12.11.2009 ja sinne tuotettiin videoita, joiden pääpaino oli uutuuskirjaesittelyissä ja kirjailijahaastatteluissa. Haastatteluja tekivät toimittajat Seppo Toivonen, Karo Hämäläinen ja Riitta Taarasti.

  Kuntakanavan kanssa tehdyn pilottivaiheen jälkeen projekti eteni nykyiseen tuotantovaiheeseen uuden käyttöliittymän ja palvelun uuden nimen, Kirjastokaistan, käyttöönoton myötä. Kirjastokaista julkaistiin 29.3.2010. Sivuston suunnittelusta ja toteutuksista vastasivat suunnittelija Jonni Tammisto, graafikko Harri Oksanen ja toimittaja Riitta Taarasti. Kirjastokaistan julkaisun ansiosta kirjastojen video- ja radio-ohjelmatuotantoa saatiin koottua yhteen verkkopalveluun, josta ohjelmat ovat helposti löydettävissä, hyödynnettävissä ja jaettavissa. Kirjastokaista.fi-sivuston ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti ohjelmatuotannon ohessa.

  Kirjastokaistaa tuotetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastot.fi:lle myöntämän avustuksen turvin.