Riksdagsbiblioteket – 100 år av arbete för öppenhet

Historien om Riksdagsbiblioteket är en del av det finländska samhällets historia. Att Riksdagsbiblioteket har varit öppet för allmänheten sedan år 1913 är ett bra exempel på den finländska demokratin. Biblioteket är ett av de få parlamentsbibliotek i världen med fritt inträde. I biblioteket kan medborgarna fritt bekanta sig med riksdagshandlingar och få sina frågor besvarade.

Hur fick vi ett öppet parlamentsbibliotek i Finland? Vad berättar det öppna parlamentsbiblioteket om Finland? Och vad är dess betydelse med tanke på demokrati och yttrandefrihet? I videoprogrammet som gjorts jubileumsåret till ära berättar direktör Sari Pajula, första informationsspecialisterna Päivikki Karhula och Timo Turja samt informatiker Päivi Erkkilä om Riksdagsbiblioteket och dess brokiga historia.

Se historien om Riksdagsbiblioteket! Programmet är en halvtimme långt och kan fritt ses och delas på Bibliotekskanalens sidor. Programmet är finskspråkigt, men man kan välja att se programmet med svensk- eller engelskspråkig textning.

Programmet med svenskspråkig textning.

Programmet med engelskspråkig textning.

– Riitta Taarasti, 18.12.2013 –

Kommentera