Bakom kulisserna: Läshunden Sylvi

Bibliotekskanalen har många samarbetsparter som producerar egna videor. De här videorna kan också ses på Bibliotekskanalen. En av våra samarbetsparter är Liisa Rossi som arbetar vid Kuopio stadsbibliotek och är ägare till läshunden Sylvi. Läshunden Sylvi har en egen vlogg och i år kommer vi på Bibliotekskanalen att få se också nya svenskspråkiga Sylvi-videor! Sylvis ägare Liisa Rossi berättar här om hur Sylvi-videorna föddes.

1. Videorna om Sylvi har väckt förtjusning och samlat stora tittarsiffor i snart två års tid. Vilka målsättningar och drömmar hade du då du började producera den första Sylvi-videon?

Jag hade inga större drömmar, utan tänkte bara att Sylvi-videorna skulle vara ett trevligt sätt att marknadsföra läsning och bibliotek och förstås också läshundsverksamheten. Vartefter videorna gjorts har jag fått nya idéer om lämpliga teman och överhuvudtaget om vad som fungerar och lyckas. Kuopio stads medieproducent Raimo Pesonen och Heli Muhonen från biblioteket och ibland också olika mediestuderande har deltagit i produktionen av videorna och de har alla på sitt eget sätt utvecklat vloggen.

2. Videorna om Sylvi delas flitigt på sociala medier och bäddas in till exempel på olika biblioteks sidor. Vem önskar du speciellt att skulle se Sylvi-videorna?

Det är svårt att nämna någon speciell tittargrupp, tvärtom är det trevligt att märka att det finns så många olika sorters tittare som ser på videorna, allt från biblioteksfolk till hundvänner. Åldersintervallet är också avsevärt. Det är förstås alltid trevligt att höra när de som läser för Sylvi berättar att de antingen på egen hand eller i skolan har tittat på videorna

3. Hur förhåller sig Sylvi till filminspelningarna?

Sylvi tycker alltid det är roligt då det händer något! Fastän vi alltid har någon slags preliminär plan för videon, bryr sig Sylvi inte nödvändigtvis om att följa manuset utan kan ibland hitta på helt egna saker. Vid filminspelningarna får Sylvi ibland komma till platser där hundar normalt inte har tillträde: det är spännande och intressant att utforska inspelningsplatserna. Och då man dessutom får knackkorv under inspelningarna – vad kunde vara bättre?

4. Kan du nämna en höjdpunkt över alla andra under produktionen av Läshunden Sylvis vlogg?

Varje video har varit verkligt trevlig att göra och varje video har varit en helt egen grej. Den engelskspråkiga videon om Sylvis möte med en mammut har samlat enorma tittarsiffor och det var ganska hisnande att följa med hur videon började spridas på Facebook. En höjdpunkt för Sylvi var å sin sida då hon fick greppa ratten på biblioteksbussen.

5. Om du fick skicka ett vykort till Bibliotekskanalen, vad skulle du skriva på det?

Tack för ett gott samarbete och fint då det finns folk som producerar biblioteksprogram för precis alla. Sylvi kan tillägga: Hälsningar till er alla. Mitt liv skulle vara mycket tråkigare utan Bibliotekskanalen!

6. Till sist en blick mot framtiden. Hur ser Sylvis vlogg ut år 2018?

Vi planerar åtminstone Sylvis biblioteksalfabet, ett kalas för vänner och kanske också något om dinosaurier. Vi får se vad Sylvi tycker om de här idéerna…

Mer om läshunden Sylvi:
Läshunden Sylvi – svenskspråkiga videor
Lukukoira Sylvin vlogi – finskspråkiga videor
Reading Dog Sylvi’s vlog – engelskspråkiga videor
Läshunden Sylvi på Kuopio stadsbiblioteks sidor (på finska)
Läshunden Sylvis Kuono kirjassa –blogg (på finska)

Foto: Suvi Pitkänen
Översättning: Anna-Maria Malm

– Riitta Taarasti, 22.1.2018 –

Kommentera