Kirjastojen podcastit

Kuuntele kirjastojen tuottamia podcasteja. Puhetta ja pohdintaa kirjallisuudesta, kirjastoista ja kaikesta mitä ne sisällään pitävät.

Helmetin kova musiikkipodcast

Helmetin kova musiikkipodcast on Vantaan kaupunginkirjaston sarja, jonka jaksoissa käsitellään musiikkia ja siihen liittyviä ilmiöitä. Podcastin juontajana toimii Tikkurilan kirjaston Marjo Mannila, jokaisessa jaksossa on mukana keskustelemassa vaihtelevia vieraita.

Kirjan taajuudella

Kirjasammon ja Kirjastokaistan podcast-sarja Kirjan taajuudella tarttuu kirjallisuuden ilmiöihin keskusteluilla, jotka tarjoavat kuulijalle paljon lukuvinkkejä. Sarjaa toimittaa Kirjasammon Tuomas Aitonurmi, joka keskustelee jaksojen teemoista vaihtuvien vierailijoiden kanssa.

Kirjasto kotiin

Kirjasto kotiin -podcastissa käsitellään lasten- ja nuortenkirjallisuutta ja lukemista. Vaihtuvista teemoista keskustelevat ja kirjavinkkejä antavat Annu, Essi ja Anni Helsingin ja Tampereen kaupunginkirjastoista sekä Pirkkalan kirjastosta. Podcast on suunnattu etupäässä kirjastoammattilaisille, kasvattajille ja muille lasten- ja nuortenkirjallisuudesta kiinnostuneille. Kuuntelemaan ovat tervetulleita myös lapset ja nuoret.

Kokoelmatyön ytimessä – valinnasta poistoon

Kirjastojen valtakunnallisen kehittämistehtävän ja Lahden alueellisen kehittämistehtävän Kokoelmatyön ytimessä -podcast keskittyy nimensä mukaisesti kirjaston kokoelmatyön perusasioihin, eli aineiston valintaan, poistotyöhön sekä kokoelmanhoidolliseen osaamiseen. Näitä asioita pohtivat kirjaston kokoelmatyötä käytännössä tekevät asiantuntijat Sini Helminen, Riikka Junttila, Katarina Kapiainen, Tuula Luoma ja Johanna Nurminen. Keskustelun juontavat Aija Laine ja Noora Oluikpe.

Kuinka minusta tuli vaikuttaja

Porin kirjaston Kuinka minusta tuli vaikuttaja -podcast esittelee satakuntalaisia tai seudulta kotoisin olevia vaikuttajia yhteiskunnan eri osa-alueilta. Jaksoissa keskustellaan muun muassa kulttuurista, taiteesta, musiikista, yhteiskunnallisesta päätöksenteosta, nuorisotyöstä, somesta, urheilusta ja ympäristöstä. Jaksojen juontajina kuullaan kirjaston eri tehtävissä toimivia työntekijöitä.

Kirjaveivi

Kirjaveivi on Helmet-kirjaston podcast, jossa avataan kirjaston tarjoamia palveluja ja sisältöjä kuulijaystävällisellä tavalla. Kirjaveivissä keskusteluun, väittelyyn tai rentoon mutta sisällökkääseen rupatteluun antautuu kaksi henkilöä, joista toisella on syvällistä tietoa jostain aihepiiristä. Toinen on utelias maallikko, joka ohjaa keskustelua kysymyksillään.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lukemista

Lohjan kaupunginkirjaston ”Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lukemista” -podcast pureutuu tarinoihin lukemisesta. Minna Hakala tapaa erilaisissa elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja ottaa selvää millainen suhde podcastin vierailla on lukemiseen. Löydät tämän podcastin SoundCloudin lisäksi myös Spotifysta.

Lohikäärmeradio

Lohikäärmeradiossa Jyväskylän kaupunginkirjaston työntekijät Tomi ja Inna samoavat fantasiamaailmoissa keskustellen enimmäkseen kirjoista, mutta välillä myös leffoista, sarjoista, peleistä ja muista genreistä. Viritä taajuutesi vastaanottamaan kirjavinkkejä, uutisia ja kaikenlaista fantasiaan liittyvää rupattelua!

Louna-kirjastojen podcast

Louna-kirjastojen podcastissa vinkataan kirjallisuutta kaikenikäisille. Ensimmäiset jaksot keskittyvät aikuisille ja nuorille suunnattuun kaunokirjallisuuteen, mutta tulevaisuudessa pyrimme myös avaamaan muita kirjastopalveluita sekä kertomaan kirjastoihmisten arjesta ja ajankohtaisista asioista.

Lukumestarit

Suonenjoen ja Pieksämäen kirjastojen Lukumestarit-podcastissa keskustellaan eläväiseen ja hyväntuuliseen tyyliin lasten ja nuorten kirjallisuudesta sekä lukutaidosta yleensä. Tule rohkeasti mukaan kuuntelemaan yksin, perheesi tai ystäviesi kanssa ja ryhdy oman elämäsi lukumestariksi!

Lukupuhetta

Seinäjoen erityistehtävän Lukupuhetta-podcastissa keskustellaan laajasti lasten ja nuorten lukemiseen liittyvistä asioista. Sisältö on suunnattu kirjastoammattilaisille, mutta kuka tahansa asiasta kiinnostunut saanee podcastista irti vinkin jos toisenkin.

Läsprat

Specialuppdraget vid Seinäjoki stadsbibliotek har börjat producera podcasten Läsprat! I podden diskuterar vi allt möjligt kring barn och ungas läsande och läsfrämjande verksamheter. Vår målgrupp är bibliotekspersonal eller vem som helst som intresserar sig för dessa frågor.

Maaimanparannus-podcast

Kimmo Ohtosen ja Kirjastokaistan Maailmanparannus-podcastissa Kimmo tapaa kirjailijoita, joiden kanssa hän parantaa maailmaa pohtien luonto- ja ympäristökysymyksiä. Kimmo valitsi jokaiselta kirjailijalta yhden hänen kirjoittamansa kirjan, joka toimii oppaana maailmanparannusmatkalla. Löydät Maailmaparannus-podcastin SoundCloudin lisäksi myös Spotifysta ja Apple podcastista.

Maid mun lohken

Maid mun lohken on Suomen saamelaisen erikoiskirjaston saamenkielinen podcast-sarja. Saamelainen erikoiskirjasto toimii Rovaniemen kaupunginkirjastossa. Sen tehtävä on edistää saamelaista kirjastotyötä. Sámi erenomášgirjerádju Suomas lea almmuhan poddaráiddu Maid mun lohken. Guldal vuolde.

PopuLappi-podcast

Mitä miettii lappilainen muusikko? Entä millaista musiikkia hän tekee? Eli kokonaiskuva musiikin tekemisestä Lapissa vuonna 2020. PopuLappi, on podcast-sarja, jonka luoja ja toimittaja on muusikko itsekin. Tämä sarja on tehty kuitenkin Jaakko Laitisen siviiliammatin, Rovaniemen musiikkikirjaston vs. erikoiskirjastonhoitajan roolissa. Podcast on kuunneltavissa SoundCloudin lisäksi Lapin Kansan verkkosivulla ja sovelluksessa.

Porin kirjasto esittää

Porin kirjaston podcast sisältää monenlaista sisältöä paikallisesta näkökulmasta ja välillä myös sen ulkopuolelta. Podcast tarjoaa viihdyttävää sisältöä kirjaston arjesta, keskustelua ja haastatteluja kulttuurisista ja yhteiskunnallisista aiheista sekä puhetta kirjallisuudesta ja peleistä.

Puhetta kirjastosta

Puhetta kirjastosta on Kirjastokaistan tuottama minipodcast-sarja. Puhetta kirjastosta –ohjelmat ovat luonteeltaan mielipiteitä, ehdotuksia, pakinoita ja esittelyjä. Ohjelmia yhdistää se, että kussakin osassa on yksi puhuja ja yksi aihe, joka liittyy kirjastoon.

Radio Rotunda

Radio Rotunda on Turun pääkirjaston kirjallisuusosaston ja ääneenlukupiirin noin kerran kuussa julkaistava podcast, jossa keskiössä ovat lukeminen ja kirjat. Podcast-idean ja toteutuksen takana toimivat Erja Metsälä ja Erika Woodard. Toteutus on täysin naisten käsialaa aina tunnusmusiikista alkaen.

Sielujen apteekki

Sielujen apteekki on Tampereen kaupunginkirjaston kulttuuripodcast, joka hoitaa niin tiedonjanoisia kuin elämännälkäisiäkin. Podcast nostaa esiin ajankohtaisia ja ajattomia aiheita ja tarjoaa lääkettä sielulle.

Syvemmälle!

Syvemmälle! on Oulun kaupunginkirjaston tuore ja ikioma podcast. Syvemmälle!-podcast esittelee, tutkii ja tarkkailee kaikkea sitä, mitä ihmiskulttuuri on iloksemme tuottanut.


Ääniä kirjastosta

Ääniä kirjastosta on Lahden kaupunginkirjaston podcast, jossa kirjaston henkilökunta käsittelee ajankohtaisia teoksia ja aiheita sekä vinkkaa omia suosikkejaan. Kahden viikon välein julkaistavissa jaksoissa esitellään kirjallisuuden lisäksi myös muita kirjastosta lainattavia aineistoja, ja tähän mennessä jaksoja on tehty muun muassa TV-sarjoista, lasten lautapeleistä ja konsolipeleistä.

Kirjastoradio

Kirjastokaistalta löytyy myös Kirjastoradio-kokonaisuus, josta löydät eri kirjastojen ja paikallisten radiokanavien yhteistyönä tuotettuja haastatteluja, kirjavinkkauksia ja kirjastopalveluiden esittelyjä vuosien varrelta. Tutustu arkistoon!