Portti maailmaan

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Portti maailmaan -dokumentti sijoittuu Namibian pääkaupunkiin, Windhoekiin Katuturan kaupunginosaan. Ohjelmassa seurataan kahta nuorta köyhällä Greenwell Matongon alueella, jossa slummiin perustettu kirjasto toimii ihmisten porttina parempaan elämään. Trevelin (20v.) ei läpäissyt 10. luokkaa ja päätyi koulupudokkaaksi. Kaverin houkuttelemana hän löysi tiensä läheiseen kirjastoon, innostui opiskelemaan tietokoneiden käyttöä ja opettaa nykyään kirjastossa vapaaehtoisena alueen ihmisille tietokoneen käytön perusteita. Anna (13v.) käy koulua Olof Palmen ala-asteella. Koulun jälkeen hän suuntaa päivittäin Greenwellin kirjastoon. Anna on yksi kirjaston ”prefekteistä”, eli hän auttaa muita koululaisia läksyjen kanssa, neuvoo tietokoneiden käytössä ja leikkii kirjastossa lasten kanssa, joille kirjasto on yksi harvoista turvallisista paikoista viettää aikaa. Kirjastossa vietetty aika näkyy myös Annan koulumenestyksessä, ja hän aikookin jatkaa opiskelua ja kouluttautua insinööriksi.

Kirjasto perustettiin alun perin Windhoekin ja Vantaan kaupunkien yhteistyöohjelman puitteissa vuonna 2005. Tarkoituksena oli viedä kirjastopalvelut ruohonjuuritasolle asti, ja tänään voidaan nähdä, että tavoitteet saavutettiin jopa yli odotusten. Yhteisö on ottanut kirjaston omakseen, ja sitä käytetään niin vilkkaasti, että tila ei tahdo enää riittää. Greenwell Matongon kirjasto onkin ollut esimerkkinä Suomen kirjastoseuran hallinnoimalle Kirjastot ja kehitys -hankkeelle, joka aloitettiin vuonna 2012 ja jossa on mukana 20 kirjastoa Namibiasta ja kaksi Tansaniasta. Greenwellissä opittua ollaan hankkeen myötä levittämässä laajemmalle ja konseptia on sovellettu suurella menestyksellä myös näissä muissa kirjastoissa.

Lisätietoja:
Suomen kirjastoseuran hankkeet
Lisää Kirjastokastan dokumentteja

Dokumentin kieli: englanti
Tekstitys: suomi
Dokumentin kesto: 29 min

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tuomas Lipponen
Kuvaaja: Panu Somerma
Leikkaaja: Petri Mäkitalo
Äänen jälkikäsittely: Jukka Putkinen
Tuotanto: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2013

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Tagit

Kommentoi