Leena Kaunisto: Monikulttuurinen työyhteisö osana monikulttuurista yhteisöä

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Leena Kaunisto Espoon kaupunginkirjastosta pitää esityksen ”Monikulttuurinen työyhteisö osana monikulttuurista yhteisöä”. Esitys on osa AVI Kirjastotoimen 19.5.2022 järjestämää ”Pitääkö olla huolissaan? Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaaria. Katariina Mertanen Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta pitää esityksen ”Mikä ihmeen syrjäytyminen?” Esitys on osa AVI Kirjastotoimen 19.5.2022 järjestämää ”Pitääkö olla huolissaan? Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaaria. Esityksen jälkeen tilaisuuden juontaja, kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta keskustelee ja käy läpi chatin kautta tulleita kysymyksiä ja kommentteja Leena Kaunisto kanssa.

Syrjäytyminen on vahvasti sukupuolittunutta. Miehet ovat tilastojen mukaan paljon suuremmassa syrjäytymisvaarassa kuin naiset. Miesten naisia vähäisempi koulutus pahentaa osattomuuden riskiä. Työttömyys, avioero ja yksinäisyys vaikuttavat kurittavan erityisesti miehiä. Loppujen lopuksi syrjäytymiskierteeseen ajautuminen on usein vain huonoa onnea. Vastaavasti pienikin onnenpotku voi kääntää kierteen suunnan. Omakehu-hankkeessa parannetaan syrjäytymisvaarassa olevien miesten asemaa työmarkkinoilla ja elämässä yleensäkin sanataiteen keinoin. Jokainen hankkeen osallistuja saa itselleen henkilökohtaisen ”taitovalmentajan”, jonka avulla voimaantumisprosessia johdetaan askel kerrallaan kohti työ- tai opiskelupaikkaa.

Koulutuksessa paneuduttiin syrjäytymiseen yleisenä ilmiönä, jonka lisäksi sitä lähestyttiin kirjastoille keskeisestä näkökulmasta – lukutaidosta – käsin. Webinaarissa esiteltiin erilaisia tapoja syrjäytymisen ehkäisemiseen, ja luotiin silmäyksiä myös nuorisotoimessa sekä liikuntatoimessa tehtävään työhön, joka voisi tarjota kumppanuusmahdollisuuksia kirjastoille. Soteuudistuksen myötä keskustelu hyvinvoinnin edistämisestä on käynyt kiivaana. Kirjastoissa tehtävään hyvinvointityöhön liittyy olennaisena osana erilaisissa verkostoissa työskentely. On tärkeää myös tunnistaa niitä rooleja, joita kirjastolla voi olla hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Lisätietoja:
Kaikki ”Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaarin esitykset

Stream: Joonas Nevalainen ja Kastriot Bajgora
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista, 2022

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Tagit

Kommentoi