Katja Luoma ja Suvi Levonen: Yhteisöllisyyttä ja arjen taitoja nuorten tila Kuplasta

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Katja Luoma ja Suvi Levonen Seinäjoen kaupunginkirjastosta pitävät esityksen ”Yhteisöllisyyttä ja arjen taitoja nuorten tila Kuplasta”. Esitys on osa AVI Kirjastotoimen 19.5.2022 järjestämää ”Pitääkö olla huolissaan? Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaaria, jossa oli mukana myös näkökulmia kirjastojen rooliin syrjäytymisen ehkäisemisessä. Esityksen jälkeen tilaisuuden juontaja, kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta keskustelee ja käy läpi Katja Luoman ja Suvi Levosen kanssa chatin kautta tulleita kysymyksiä ja kommentteja.

Seinäjoen pääkirjaston nuorten tila Kupla sijaitsee Aallon kirjaston alakerrassa. Kuplassa on arki-iltaisin aina aikuinen läsnä, joka on mukana niin iloissa kuin murheissakin tai apuna vaikka kotitehtävissä. Kuplan aikuisina toimii sekä nuoriso-ohjaajia että kirjastovirkailijoita. Kupla tarjoaa päihteettömän ja ilmaisen vapaa-ajanviettopaikan, jossa voi hengailla kavereiden kanssa, pelailla erilaisia lauta- ja konsolipelejä, lukea tai kuunnella musiikkia. Tila on suunnattu pääasiassa 5.–9.-luokkalaisille nuorille. Kuplassa järjestetään nuorten kanssa heidän toiveidensa mukaan kivaa tekemistä kuten leffahetkiä ja erilaisia teemailtoja.

Koulutuksessa paneuduttiin syrjäytymiseen yleisenä ilmiönä, jonka lisäksi sitä lähestyttiin kirjastoille keskeisestä näkökulmasta – lukutaidosta – käsin. Webinaarissa esiteltiin erilaisia tapoja syrjäytymisen ehkäisemiseen, ja luotiin silmäyksiä myös nuorisotoimessa sekä liikuntatoimessa tehtävään työhön, joka voisi tarjota kumppanuusmahdollisuuksia kirjastoille. Soteuudistuksen myötä keskustelu hyvinvoinnin edistämisestä on käynyt kiivaana. Kirjastoissa tehtävään hyvinvointityöhön liittyy olennaisena osana erilaisissa verkostoissa työskentely. On tärkeää myös tunnistaa niitä rooleja, joita kirjastolla voi olla hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Lue lisää:
Kaikki ”Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaarin esitykset
Kupla Seinäjoen kaupunginkirjaston sivuilla

Stream: Joonas Nevalainen ja Kastriot Bajgora
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista, 2022

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Tagit

Kommentoi