Tarinoiden lumoissa: Mielikuvituksen voimaa Hangon kirjaston Elämyshuoneessa

Hohtavat valot, mielikuvitukselliset kuvat sekä hiljaisuuskivi, joka tuntuu viileältä poskea vasten. Tätä kaikkea ja paljon muuta löytyy Elämyshuoneesta, Hangon kaupunginkirjaston tilasta, jota voisi kutsua Agneta ”Netta” Möller-Salmelan valtakunnaksi. Netta on erikoiskirjastovirkailija, joka toimii kertojana ja lukemisen inspiroijana huoneessa, jonka hän sisustaa joka vuosi vaihtuvalla teemalla.

Netta käyttää työssään menetelmiä, joiden avulla hän tutustuttaa huoneessa vierailevat ryhmät tarinoiden maailmaan. Kertomalla, ääneen lukemalla ja myös laulamalla, rytmejä ja hierontaa käyttäen Netta luo tilan, jossa jokainen voi olla aidosti läsnä. Näiden menetelmien tarkoitus on osallistaa kuuntelijat eheyttäviin tarinoihin, jotka antavat jokaiselle aisteille jotain. Huoneessa on tarinoita korville, silmille, sydämelle ja koko keholle. Elämyshuoneessa on erityinen valaistus, seinillä on mielikuvitusta herättäviä ja ajatteluun kannustavia kuvia. Netta käyttää myös aktiivisesti erilaisia vahvuus- ja tunnepulloja joiden aiheita hän sittemmin punoo tarinoihinsa. Hyllyillä odottavat Rohkeuden, Vaarojen mutta ennen kaikkea Ikuisten tarinoiden pullo, jossa kaikki maailman tarinat odottavat. 
Vuodesta 2020 alkaen Elämyshuoneen teemana on ollut ”Mielikuvituskaleidoskooppi – ihmisen tie sivistykseen, luovuuteen ja kauneuteen.”

Netta on julkaissut hiljattain oppaan nimeltä Perheessä lukeminen. Se on opas lasten lukemisen tukemiseen, jotta lapsista tulisi aktiivisia lukijoita läpi elämän. Opas esittelee tärkeitä vaiheita ja ikäryhmiä lapsuuden ensivuosista teini-ikään asti. Se kertoo myös vanhempien merkityksestä oppimisprosesseissa.    

Kirjastokaista on tuottanut Möller-Salmelan kanssa useita videoita Kirjastokaistalle. Lisäksi Kirjastokaistalta löytyy Hangon kaupunginkirjaston tuottamia ohjelmia, jotka on tuotu katsottavaksi Kirjastokaistalle Hangon kirjaston YouTube-kanavalta. Kaikki nämä ohjelmat ovat tarkoitettu yleiseen käyttöön, jaettavaksi, koettavaksi ja keskusteltavaksi. 

Kirjastokaista kävi tapaamassa Nettaa ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten. Netta kertoo ruotsinkielisessä videossa elämyshuoneesta ja metodeistaan. Videossa on tekstitys suomeksi.

Lisätietoja:
Agneta Möller-Salmelan ohjelmia Kirjastokaistan suomenkielisessä kieliversiossa
Agneta Möller-Salmelan ohjelmia Kirjastokaistan ruotsinkielisessä kieliversiossa
Perheessä lukeminen -opas (pdf)
Broschyren Hemmaläsningens möjligheter (pdf)
Hangon kaupunginkirjaston sivut
Tarinoiden lumoissa -bloggaus ruotsiksi

– Kristina Brushane, 20.01.2021 – 

1 kommentti

  1. Upeeta luovuutta ja mikä täs oli myös hienoa, niin oli sellanen syvällinen ihmiskäsityksen huomiointi, ettei vaan pinnallisesti, että oppimisessa olisi vain ”kognitiiviset” taidot tärkeitä, vaan huomioitiin ihmisyyden eri puolia, ja koko kehollisuus ja aistit ja ihmisen ”sydän” eli toisen asemaan astuminen ja se, että jokainen saa tuntea olevansa tärkeä omana itsenään ja arvokas mielipiteineenkin. Voisin kirjoittaa tähän pitkästikin, että miten hienoa on, että tällaista elämyshuone-toimintaa tehdään ja että se on keksitty! Kiitos innostuksesta! 🙂

Kommentoi