Miksi Yleisten kirjastojen konsortio?

Asiakas tulee jossain päin Suomea kirjastoon kysymään kirjaston e-aineistoista. Häntä vastassa on kirjastoalan ammattilainen, joka osaa neuvoa asiakasta kirjaston omien e-aineistokokoelmien käyttöön. Kirjastossa on riittävä kokoelma e-aineistoja: e-kirjoja, e-äänikirjoja, e-lehtiä, verkkokursseja. Kirjaston e-palvelut näkyvät niin kirjaston tilassa kuin myös kirjaston verkossa ja omilla SOME-sivuilla. Valtakunnallisesti palvelut näkyvät mm. eKirjastossa ja asiakkaan on helppo nähdä oman kuntansa e-aineistotarjonta.

Omassa kunnassa on nähty kasvava tarve e-aineistoille: onhan uuteen OPS:kin kirjattu digitaalinen osaaminen ja se nähdään kansalaisen perustaitona, jota jo lapsesta saakka tulee harjoittaa. E-aineistojen tarjonta yleisissä kirjastoissa onkin viime vuosina lisääntynyt ja OKM kerää sen käytöstä tilastoja. Yhä useampi kirjaston asiakkaista on tottunut käyttämään erilaisia e-aineistoja omalla laitteellaan.

E-aineistoja hankintaa ja palveluiden käyttöönottoa helpottamaan on perustettu Yleisten kirjastojen konsortio, jonka tarkoituksena on parantaa kirjastojen valtakunnallista yhteistyötä. Toimintansa alkuvaiheessa konsortio on jäsentensä toiveiden mukaisesti keskittynyt e-aineistoihin ja niiden hankintaan.

Kirjastojen e-aineistopalveluja pyritään rakentamaan niin, että e-aineistojen käyttö on helppoa ja rohkaisee asiakasta kokeilemaan palveluja. Asiakkaille hankittavien e-palvelujen hinta on kirjastojen ennakoitavissa ja kirjastot ovat saaneet yhteisen tarjouksen palvelusta. Kun palvelun sopivuus yleisiin kirjastoihin on arvioitu ja siitä on saatu yhteinen tarjous kirjaston helppo tehdä hankintapäätös.

Kirjastot varautuvat tulevaisuuteen, tulevaisuudessa aineiston digitaalinen jakelu ja käyttö lisääntyvät. Yleisten kirjastojen tulee vaikuttaa tuohon tulevaisuuteen ja kirjastoille tarjolla oleviin e-aineistoihin ja niiden käyttöehtoihin.

Konsortion kautta tehtävä yhteistyö on jäsentensä tarpeiden näköinen, SIKSI Yleisten kirjastojen konsortio.

Lisätietoja:
Yleisten kirjastojen konsortio Kirjastot.fi-sivustolla
eKirjasto
KL-kuntahankinnat

Video: Panu Somerma
Teksti ja spiikkaus: Aino Ketonen
Musiikki: http://www.purple-planet.com
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2016

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Ohjelma kartalla

Tagit

Kommentoi