Kokemuksia IP-tuotannosta

Nyt on neljä keikkaa alla uusilla kamoilla ja hyvältä vaikuttaa. Roudaus on helpottunut ja kasaukseen ja purkuun käytetty aika lyhentynyt. Kamerat löytyvät lähiverkon yli ilman ylimääräistä säätöä, kun IP-osoitteet pysyvät samoina lähetyksestä toiseen. Kameroiden kauko-ohjaus on tietenkin iso parannus entiseen ja olemme pystyneet keskittymään enemmän hienosäätöön ja äänihommiin. Valotusta ja muita asetuksia pystyy muokkaamaan etänä, joten ravaaminen kameroiden luokse on tarpeetonta. Koska kamerat (sekä kauko-ohjain) saavat myös virtansa PoE+ kytkimestä verkkokaapelia pitkin, on niiden asentaminen suorastaan juhlaa. Okei, se oli liioittelua. En mene tekstissä yksityiskohtiin mutta linkit käyttämäämme laitteistoon löytyvät blogin lopusta.

Lukuliike koulussa -kampanjan tapahtuma Kouvolan kaupungintalolla 4.4.2019.

Uusi laitteisto saapui sopivaan väliin eli ehdimme kokeilla sitä riittävästi ennen ensimmäistä livevetoa keskustakirjasto Oodista. Tilasimme tavarat Brightilta, kiitos heille hyvästä ja osaavasta palvelusta. Laitteiden säätäminen oli yllättävän helppoa eikä pahoja ongelmia tullut esiin. Huokeat PTZ-kameramme ovat luonnollisesti varustettu melko pienellä optiikalla ja kennolla, joten niiden heikkoudet tulevat esille hämärässä. Niissä on kuitenkin hyvät asetukset mm. terävyyden ja kohinan hallitsemiseen ja niillä pystyy aika hyvin kompensoimaan tilannetta. Teemme lähetyksiä enimmäkseen hyvin valaistuista audiotorioista ja kokoustiloista, joten valon suhteen ei yleensä tule ongelmia.

Käyttämämme striimausohjelmisto vMix kehittyy jatkuvasti ja päivityksiä tipahtelee kuukausittain. Tuki uudelle tekniikalle ja laitteille saadaan vMixiin yleensä nopeasti ja myös hankkimiemme PTZOpticsin kameroiden kuva siirtyy ongelmitta tietokoneelle. Kameroita voi ohjata etänä myös vMixin kautta ja sitä kautta voi myös värimääritellä kameran kuvaa. Pyrimme tietenkin tekemään säädöt oikein jo kamerassa mutta on kiva olla mahdollisuus tehdä sitä vielä vMixissä. Alla muutama kuva neukkarissa uusien laitteiden kanssa vietetyistä herkistä hetkistä. Dymo-nauhaakin kului urakalla, kun piti merkata kaikki uudet herkut. Taisivat kyllä mennä hankinta-osaston budjetista ne nauhat, kjeh kjeh.

Vaikka testit menivät hyvin otimme ensimmäiselle keikalle mukaan myös toisen laitteiston. Varalla meillä oli siis tarvittavat kamat, jotta kameroiden kuvat saadaan vedettyä muilla keinoilla (HDMI tai SDI) siinä tapauksessa, että NDI:n kanssa tulee ongelmia. Hetkinen, tarkoitushan oli vähentää tavaran määrää?

Tavaran määrästä puheen ollen. Saamme nykyään kaiken tarvittavan tekniikan lastattua pyörillä varustettuun matka-arkkuumme, jonka päällä jalustat kulkevat kivasti. Tämän setin lisäksi meillä on vain reput, joissa kuljetetaan lähinnä läppärit. Tämä arkku on nähnyt kilometrejä!

Ensimmäinen näillä kamoilla toteutettu suoralähetys oli kansainvälinen seminaari, jonka ansiosta ilmassa oli vielä pientä lisäjännitystä uuden laitteiston neitsytmatkan lisäksi. Useimmat lähetyksemme Oodista tehdään Maijansalista, joka on monitoimitila kirjaston ensimmäisessä kerroksessa. Tilan tekniikka on suunniteltu siten, että halutessaan käyttäjä voi ohittaa takana sijaitsevan mikserin ja valopöydän ja käyttää alhaalta löytyvää tablettia nopeiden säätöjen tekemiseen. Me käytämme varsinkin äänimikseriä hieman monipuolisemmin, joten työpisteemme on sen vieressä. Tilaa voisi luonnehtia kodikkaaksi.

Toinen livelähetys oli Lukuliike koulussa -kampanjan tilaisuus Forssan palloiluhallissa. Äänen ja verkkoyhteyden liitännät olivat salin takana, joten miksauspisteemmekin sijaitsi siellä (kaapelivarantomme ovat rajalliset). Hassu tilanne, koska yleensä olemme yleisön takana. Keikan erikoisuuksiin kuului myös hallin kuulutusjärjestelmän käyttö tilaisuuden äänentoistona. Kaiuttimet osoittavat suoraan alaspäin ja tilassa on ollut ongelmia äänen kiertämisen kanssa. Siltä ongelmalta vältyttiin mutta pallohallissa ei myöskään ollut kunnon mikseriä vaan pieni räkkimallinen ratkaisu. Onneksi olimme juuri testanneet menestyksellä muutamia VST3-plugineja vMixissä.

Lähetyksemme tulevat milloin mistäkin ja tilojen laitteistot vaihtelevat ääripäästä toiseen. Tapanamme on kytkeytyä tilan äänentoistoon jos mahdollista ja sen vuoksi live-äänen käsittely ohjelmallisesti tietokoneella on meille yhtä suuri parannus kuin kauko-ohjattavien kameroiden käyttöönotto. Se helpottaa työtämme kiireessä, kun laitteiston kasaamiseen ja testaamiseen on rajatusti aikaa. Voimme muokata ääntä tietokoneella ennen sen liittämistä lähetykseen varmistaen katsojalle tasaisen äänenlaadun läpi lähetyksen. Pluginien käyttö mahdollistaa laajemman valikoiman erilaisia työkaluja äänen hallintaan kuin vMix tarjoaa.

Yllä tarkemmin läpikäytyjen keikkojen lisäksi teimme yhden Lukuliike koulussa -kampanjan tapahtuman Kouvolan kaupungintalolla (timelapse-video ylempänä) ja vielä toisen koulutuspäivän Oodista. En pura niitä nyt sen kummemmin mutta alla vielä muutama kuva Oodin Maijansalin toisesta lähetyksestä.

Yhteenvetona totean, että tämä laitteisto on meille oikea valinta yhdeksän kertaa kymmenestä. Canoniin ja L-sarjan linsseihin tottuneelle uusien robokameroiden kuva ei miellytä silmää aivan samalla tavalla eikä niillä pysty toteuttamaan yhtä pientä syväterävyyttä. Kun kyse on kuitenkin suurilta osin seminaarien ja koulutuspäivien striimaamisesta ei kuvan tarvitse olla millään lailla ”elokuvamaista” vaan tärkeintä on, että katsoja pystyy mahdollisimman hyvin seuraamaan esitystä.

Miinuksena tällaisessa erittäin softapohjaisessa systeemissä on tietenkin se, että kaiken sydämenä toimii läppäri. Tietokoneen kaatuessa kaikki menee nurin. Raskaampi rautapohjainen setti voidaan rakentaa siten, että tietokoneen kaatuessa striimi ja tallennus pyörivät ja fyysisestä kuvamikseristä voi edelleen vaihtaa kuvalähteitä. Kirjastokaistan resursseilla emme voi kasata joka kerta ns. pomminvarmaa kokoonpanoa. Tietenkin live-tilanteessa kaikki on aina mahdollista, joten pientä stressiä pitää joka tapauksessa kestää jos meinaa näitä hommia painaa. Riskit minimoidaan riittävällä testauksella ja sitten vaan nappi pohjaan ja kovaa ajoa a’la Kirjastokaista!

Pohjapiirros IP-setupista. Merkkaamattomat vedot ovat verkkokaapelia ja tästä puuttuu kokonaan äänen liittäminen lähetykseen. Ääni tulee DI-boksin ja Zoomin H6-tallentimen läpi ja lopuksi tietokoneelle USB:llä. Ääneen pitää tietenkin lisätä viivettä vMixissä.

IP-laitteisto:

Tämän enempää en aio blogata IP-systeemistä ainakaan kevään aikana. Jos haluat lisätietoa ratkaisuistamme ota minuun yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse (panu.somerma(at)kirjastot.fi).

Seuraavassa postauksessa näytän miten toteutetaan kevyt livelähetys Mevo+ kameralla ja kännykällä. Ennen kuin pääsen sitä väsäämään pitää tosin hoitaa muutama livelähetys. Tiedossa on siis lisää matka-arkun raahaamista ja vanhoja kunnon JOHTOtehtäviä!

– Panu Somerma, 26.4.2019 –

Kommentoi