Kirjavinkkaus yläkoululaisille: Pelottaako?

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Humoristinen draamavinkkaus, joka sukeltaa pelkojen maailmaan. Löytyykö kirjoista apu, vai pahentavatko ne tilannetta entisestään?

Koronatilanne laittoi Helsingin kaupunginkirjaston tuottamat RIVIEN VÄLISTÄ –vinkkaustapahtumat paussille. Pandemiatilanteen helpotettua vinkkaustoiminta jatkuu Helsingissä syyslomien 2021 jälkeen. Tässä välissä vinkkarit päättivät tuottaa neljä vinkkausvideota kaikkien yläkoulujen sekä muiden kiinnostuneiden vapaasti hyödynnettäviksi. Olipa koulusi siis missä päin maata tahansa, niin tarjolla on kolme suomenkielistä ja yksi ruotsinkielinen vinkkausesitys. Suomenkielisiin vinkkauksiin on tehty lisäksi esityksen aiheeseen ja kirjoihin liittyvä seppo.io-peli, joita pääsee pelaamaan osoitteessa play.seppo.io ja kirjautumalla pelaajaksi valitsemansa pelin koodilla.

Suomenkieliset vinkkausesitykset:

Pelottaako? (40:23)
Humoristinen draamavinkkaus, joka sukeltaa pelkojen maailmaan. Löytyykö kirjoista apu, vai pahentavatko ne tilannetta entisestään?
Tekijät: Atte Aholainen, Sini Helminen, Päivi Sairanen, Lauri Seutu, Tuomas Arajärvi
Pelikoodi 792FA5

Operaatio kirjastokortti – Maisteri Nuttura ja pahat aikeet (39:18)
Kirjastoon hiipii outo hahmo, joka haluaa saada kaikki nuorisolaiset hallintaansa. Hän kehittelee maagisen apparaatin, jonka avulla voi nähdä lukevien ihmisten mielten sisään. Saako Maisteri Nuttura selville, millä keinoilla nuoriin voidaan vaikuttaa?
Tekijät: Olga Nuuttila, Riikka Leskinen, Olga Rimpi, Annamari Ylianttila, Hanne Korpelainen
Pelikoodi 53EB17

Pahassa paikassa – ohjeita selviytyjille (1:00:29)
Esitys antaa kirjalliset turvaohjeet moniin tiukkoihin tilanteisiin. Miten selviytyä vaikkapa vedenpaisumuksesta, TET-harjoittelusta tai kokonaisen kirjan lukemisesta?
Tekijät: Paula Kannisto, Leena Nurmela, Outi Rantanen, Ilona Savolainen, Mika Keijonen
Pelikoodi 21E264

Lisätiedot:
Kaikki Rivien välistä -draamavinkkausvideot
Mellan raderna – Rivien välistä: Välkommen på bokprat (på svenska)
Vinkkausesitysten tiedot ja kirjalistat Helmet.fi:ssä

Kuvaus: Mikko Helander ja Joonas Nevalainen
Editointi: Mikko Helander
Käsikirjoitus: Atte Aholainen, Sini Helminen, Päivi Sairanen ja Lauri Seutu
Rooleissa: Atte Aholainen, Sini Helminen, Päivi Sairanen ja Lauri Seutu
Vinkkaustapahtumien koordinointi: Minna Rimpilä
Musiikki, videot ja kuvat: tiedot videon lopputeksteissä
Tuotanto: Helsingin kaupunginkirjasto ja Kirjastokaista, 2021

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Tagit

2 kommenttia

  1. Kiitos hyvin tehdystä ja inspiroivasta vinkkauksesta! Tämä biisi on sulle -kirjan kohdalla misogynia ja transfobia tosin mietityttivät: on ongelmallista, ettei terapoitava voisi terapeutin mukaan samaistua k-popprinsessaan. Samoin juuri tämän kirjan valitseminen Painajaiskuninkaan omaksi painajaiseksi oli sukupuolistereotypioita valitettavasti vahvistava valinta.

    Kiitos kuitenkin vetävästä vinkkauksesta!

  2. Lauri Seutu, "Painajaiskuningas"

    Hyvä huomio. Transfobisuus on mahdollinen tulkinta kyseisestä kohtauksesta. Tämä ei tullut meille tekijöille mieleen käsikirjoitusvaiheessa eikä myöhemminkään näytellessä. Kuten Painajaiskuningas ennen kirjatraileria selittää, hän tuntee jääneensä työroolinsa vangiksi, kuten Lucky tuossa kirjassa. Ehkä oli ajattelematonta panna terapeutti naurahtaen ihmettelemään Painajaiskuninkaan samastumiskohdetta.

Kommentoi