Kirjan jäljillä: Kerttu Kotakorpi – Minun luontoni

Kerttu Kotakorpi: Minun luontoni (Bazar, 2023)
Kannen suunnittelu: Susanna Appel

Tätä bloggausta kirjoittaessa vietämme Luonnonsuojeluliiton Luonto lainassa -viikkoa, jonka teemana vuonna 2024 on lähiluonto. Kerttu Kotakorven Minun luontoni on aarre niin lähiluonnon tarkkailun ja sen arvon huomaamisen näkökulmasta kuin myös tietopakettina ja havainto-oppaana jokaiseen päivään ja vuodenaikaan.

Teos tuo paljon tietoa ilmastonmuutoksesta ja ilmaston lämpenemisen vaikutuksista Suomen luontoon. Kerttu Kotakorven teksti ei kuitenkaan saarnaa eikä lietso ahdistusta, vaan se tarkastelee ilmiöitä eri näkökulmista. Viesti on määrätietoinen, mutta lempeä. Lukija saa peilata omia kulutustottumuksiaan ja niiden vaikutuksia ikään kuin kannustavana bonuksena rivien välissä. Kirja antaa myös pitkin matkaa mahdollisuuden hengähtää tekijän itse kuvaamien kauniiden luontokuvien ääressä.

Kirja etenee tekijän taustan ja tulokulmien esittelyn kautta vuodenajoittain rakentuviin kokonaisuuksiin. Meteorologin asiantuntijahavainnot ilmakehän tasapainon muuttumisen vaikutuksista koko elonkehään sekä luontoharrastajan havainnot punoutuvat teoksessa luontevasti yhteen. Kertoja on koko ajan vieressä ja läsnä ja hänen havaintojaan on kiinnostavaa kuunnella. Lukijana minulla oli tunne, että katsomme ja ihailemme yhdessä jotain näkymää ja kirjailija ikään kuin tsuumasi katsomaamme tarkemmin ja avasi sitä isossa kontekstissa.  

Erityisen ihanaksi kirjan tekee se, että lukija saa ihmetellä ja nauttia siitä, mitä luonto tarjoaa. Kerttu Kotakorven mukana on mukavaa kulkea havainnoimassa luonnosta ihan tavallisia asioita, joista jokainen on kuitenkin ihmeellinen. Tarvitsemme vaan herkkyyttä huomata ne. Minun tapani kulkea kaupunkimetsiköissä ja tilanteen tullen muuallakin luonnossa on juuri samanlainen. Vaikutun jokaisella metsälenkillä ja näen asioita, joiden huomaaminen tuo iloa ja jotka koen pieninä ihmeinä. Minulta puuttuu kuitenkin paljon tietoa niistä muutoksista, joiden keskellä luonto elää ja joiden ehdoilla se hakee mahdollisuuksia selvitä. Kirja tuo esille hyvin kiinnostavasti tietoa sääolosuhteiden muutosten ja luontokadon sekä niiden myötä muuttuvien olosuhteiden vaikutuksista ympäröivään luontoon.

Kerttu Kotakorpi kirjoittaa teoksen alkusanoissa haluavansa esitellä sitä maailmaa, jota hän itse katsoo ja joka on uskomattoman kaunis. Hän toivoo kirjan kuvineen syventävän lukija suhdetta ympäröivään luontoon ja herättävän halua pitää siitä mahdollisimman hyvää huolta. Sen juuri tämä upea kirja tekee!

Kirjan jäljillä -bloggauksissa on mukana lisävinkkinä usein myös joku ohjelma. Ohjelma liittyy joko suoraan esiteltyyn teokseen, tai se voi olla joku muu yhdessä kirjailijan kanssa tekemämme ohjelma. Kerttu Kotakorpi oli mukana Kimmo Ohtosen kanssa tuottamassamme Maailmanparannus-podcastissa.


Lisätietoja:
Kerttu Kotakorpi Kirjastokaistalla
Kirjan jäljillä -blogi

– Riitta Taarasti, 8.2.2024 –

Kommentoi