Kaunokirjallisuuden Finlandia 2018: Olli Jalonen – Taivaanpallo

Kaunokirjalisuuden Finlandia 2018 on myönnetty Olli Jaloselle hänen teoksestaan Taivaanpallo (Otava, 2018). Palkinnonsaajan asetetuista ehdokkaista valitsi kirjallisuustoimittaja, Turun kirjamessujen 2018 ohjelmapäällikkö Seppo Puttonen. Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto on Suomen Kirjasäätiön jakama tunnustus ansiokkaasta suomalaisesta romaanista.

Tässä haastattelussa Seppo Puttonen kertoo miten ja missä päätös syntyi ja mikä nosti Taivaanpallon kaikkein kirkkaimmaksi kuuden upean romaanin joukosta. Haastattelun lopuksi pitkän kirjallisuustoimittajan uran tehnyt Puttonen kertoo näkemyksiään suomalaisen kirjallisuuden tilasta. Puttonen kuvaa kirjavuotta 2018 hienoksi ja uskoo kirjan ja lukemisen valoisaan tulevaisuuteen.

Länsimaisessa filosofiassa nykyajan katsotaan alkaneen 1600-luvulla. Silloin matemaattisten havaintojen tarkkuudet, totuudet alkoivat puhua ihmisten uskomuksia vastaan. Olli Jalosen Taivaanpallo kuvaa pienen pojan varttumisen kautta suurta ajatuksellista murrosta. Se on tiedon, opetuksen ja kasvun ylistyslaulu. Kirjailija kuljettaa lukijan Saint Helenan saarella puunlatvaan tuijottamaan tähtiä, sieltä jännittämään kuinka Angus kestää purjelaivan mastokorissa ja lopulta Lontoon kautta jäätynyttä Thames-jokea pitkin vuoren rinteelle. Tarinan myötä tieto ja rationaalinen ajattelu lisääntyvät ja antavat paremmat mahdollisuudet ymmärtää avaruuden ilmiöitä, tapahtumia maan päällä ja jopa ihmissuhteita.
Haluan kiittää Olli Jalosta tästä lukumatkasta.
Hyvät naiset ja herrat, vuoden 2018 Finlandia-palkinnon saaja on Olli Jalonen.
– Seppo Puttonen Finlandia-puheessa –

Suomen Kirjasäätiö jakaa Finlandia-palkinnon vuosittain kolmessa kategoriassa. Jaossa on Kaunokirjallisuuden, Tietokirjallisuuden sekä Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnot. Jokaiseen kategoriaan Kirjasäätiö asettaa vuosittain kolmijäsenisen valintalautakunnan, jonka tehtävänä on nimetä vähintään kolme ja enintään kuusi ehdokasta palkinnonsaajaksi. Säätiö nimeää myös henkilön, joka valitsee ehdokkaista lopullisen palkinnonsaajan.

Lisätietoja:
Olli Jalosen haastattelu Turun Kirjamessuilla
Tietoa Finlandia-palkinnoista Suomen Kirjasäätiön sivuilla
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2018 Kirjasampo.fi:ssä

Toimittaja: Riitta Taarasti
Kuvaus ja editointi: Mikko Helander
Tuotanto: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2018

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Ohjelma kartalla

Tagit

Kommentoi