Katariina Mertanen: Mikä ihmeen syrjäytyminen?

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Tutkijatohtori Katariina Mertanen Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta pitää esityksen ”Mikä ihmeen syrjäytyminen?” Esitys on osa AVI Kirjastotoimen 19.5.2022 järjestämää ”Pitääkö olla huolissaan? Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaaria. Esityksen jälkeen tilaisuuden juontaja, kirjastotoimen ylitarkastaja Virpi Launonen Itä-Suomen aluehallintovirastosta keskustelee ja käy läpi Katariina Mertasen kanssa chatin kautta tulleita kysymyksiä ja kommentteja.

Katariina Mertanen tutki väitöskirjassaan nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn tähtäävää nuorisopolitiikkaa ja nuorille suunnattua koulutusta ja ohjausta. Mertanen työskentelee Suomen Akatemian rahoittamassa CoSupport-tutkimushankkeessa, jossa puhutaan nuorten syrjäytymisen sijaan nuorten syrjäyttämisestä.

Koulutuksessa paneuduttiin syrjäytymiseen yleisenä ilmiönä, jonka lisäksi sitä lähestyttiin kirjastoille keskeisestä näkökulmasta – lukutaidosta – käsin. Webinaarissa esiteltiin erilaisia tapoja syrjäytymisen ehkäisemiseen, ja luotiin silmäyksiä myös nuorisotoimessa sekä liikuntatoimessa tehtävään työhön, joka voisi tarjota kumppanuusmahdollisuuksia kirjastoille. Soteuudistuksen myötä keskustelu hyvinvoinnin edistämisestä on käynyt kiivaana. Kirjastoissa tehtävään hyvinvointityöhön liittyy olennaisena osana erilaisissa verkostoissa työskentely. On tärkeää myös tunnistaa niitä rooleja, joita kirjastolla voi olla hyvinvoinnin edistämisessä ja syrjäytymisen ehkäisemisessä.

Lisätietoja:
Kaikki ”Kirjastot syrjäytymistä ehkäisemässä” -webinaarin esitykset
Katariina Mertanen Helsingin yliopiston sivuilla
Katariina Mertasen väitöstilaisuuden tiedote Helsingin yliopiston sivuilla

Stream: Joonas Nevalainen ja Kastriot Bajgora
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista, 2022

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Tagit

Kommentoi