Cult24-kolumni: Kirjastolobbarit fillariturneella

Yleisen kirjaston arvopohja luotiin 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, jolloin suomalaiset kansanvalistajat löysivät amerikkalaisesta kirjastoaatteesta sopivan välineen valistustyönsä tueksi. Tuolloin rakentui myös pohja nykyiselle käsityksellemme kirjastoista kaikkien kansalaisten vapaana tiedon, taidon ja virkistyksen jakajana. Ilman asialleen omistautuneita kirjastolobbareita emme nauttisi tällä hetkellä maailman parhaasta kirjastolaitoksesta.

Bill & Melinda Gates -säätiö julkaisi hiljattain laajan selvityksen yleisten kirjastojen toiminnan vaikutuksista EU:n alueella. Selvityksen mukaan kirjaston käyttö vaihtelee huomattavasti eri EU-maissa, mutta suurinta se on Suomessa. Myös tyytyväisyys kirjastoihin on meillä huipputasoa. Siitä huolimatta kirjastot eivät välty niiden tarpeellisuuden kyseenalaistamiselta.

Siksi onkin hienoa, että aatteelle omistautuneet kirjastolobbarit ovat tien päällä taas! Kesäkuussa järjestetään nimittäin jo kolmannen kerran Cycling for libraries -pyöräily. Ensimmäinen pyöräily järjestettiin Kööpenhaminasta Berliiniin ja viime kesänä Vilnasta Tallinnaan.

Tämä kirjastojen markkinointitempaus ja “epäkonferenssi” on tuonut esille kirjastojen yhteiskunnallista roolia ja arvopohjaa. Keskusteluun on nostettu asioita kuten avoimuus, tasa-arvo ja tiedon vapaus.

Tempauksien saama mediajulkisuus on ollut suurta – pitkin Saksaa pyöräilijät komeilivat lehtien kansissa Berliner Zeitungia myöten, Latviassa maan kulttuuriministeri pyöräili osan matkaa pyöräilijöiden kanssa keskustellen ja television uutiskynnys ylittyi sekä Latviassa että Virossa.

Panokset kasvavat ja tänä kesänä kohteena ovat eurooppalaisen päätöksenteon keskeiset paikat. Kesäkuussa sata innokasta kirjastoammattilaista ja kirjaston ystävää ympäri maailman pyöräilee Amsterdamista Brysseliin. Jo ennakkoon pyöräily on saanut edeltäjiensä tapaan paljon huomiota. Korkean tason huomioista mainittakoon Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuyn tempaukselle lähettämä haiku.

Nyt on aika raapaista pintaa syvemmältä. Aluksi tämä Suomessa ideoitu organisaatioista riippumaton ja osallistujien itsensä synnyttämästä ilmiö herätti varmasti epäilyjä, mutta enää ei voi kiistää, etteivätkö kirjastolobbarit olisi viemässä kirjastoasioita fillaroiden julkisuuteen ja poliittiselle agendalle.

Kuva: Panu Somerma

– Riitta Taarasti –


Tämä kolumniteksti on julkaistu alunperin 7.6.2013 ilmestyneessä Cult24 Magazinessa. Cult24 oli suomalainen kulttuuriin painottunut ilmaislehti, joka ilmestyi vuosina 2012–2014. Lehti lakkautettiin kesäkuussa 2014. Lehden päätoimittajana oli Pauli Jokinen. Lehteä jaettiin ilmaiseksi noin 140 telineestä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ja sen painos oli 30 000 kappaletta. Lehden rinnalla sitä täydentämässä oli verkkosivusto Cult24.fi.

Lue lisää:
Kaikki Cult24 Magazinessa julkaistut Riitta Taarastin kolumnit

Kommentoi