Aarresaari 2022 -palkinto Marja Helaselle ja kunniamaininnat Leena Ojalatvalle ja Maisa Tonterille

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Kirja mielessä -seminaarin lopuksi vietettiin Aarresaari-käännöspalkinnon jakojuhlaa. Osuuden juonsivat Tuija Mäki ja Marketta Könönen seminaariassa, joka järjestettiin 8.9.2022 Pasilan kirjastossa Helsingissä. Lasten ja nuorten lukemisen tulevaisuuteen pureutuvan seminaarin järjesti lastenkirjallisuuden asemaa edistävä IBBY Finland ry yhteistyössä Kirjastokaistan kanssa.

Kääntäjä Marja Helanen on voittanut Aarresaari-palkinnon teoksella Hirviö ja Helmikki (WSOY 2021). Teos on käännös Jack Meggitt-Phillipsin englanninkielisestä alkuteoksesta The Beast and the Bethany. Teoksen on kuvittanut Isabelle Follath. Palkintosumman arvo on 3000 euroa.
Pääpalkinnon lisäksi IBBY Finland jakoi kaksi Aarresaari-kunniamainintaa. Kääntäjä Leena Ojalatva sai kunniamaininnan teokselle Maata jalkojen alle (Karisto 2020). Teos on suomennos Elizabeth Acevedon englanninkielisestä alkuteoksesta Clap when you land. Toisen kunniamaininnan sai Maisa Tonteri teoksella Vinksin vonksin viidakossa (Lasten Keskus 2021). Teos on suomennos kirjailija-kuvittaja Axel Schefflerin teoksesta.

Tilaisuudessa kuulimme Anne Ketolan lukemat Aarresaari-palkinnon palkintoperusteet videon välityksellä. Mukana oli myös lukunäytteitä, joita lukivat Kallion lukion oppilaat.

Lukeminen on valtavassa murroksessa. Kirja mielessä -tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja ja esityksiä lukemisesta ja pohdittiin yhdessä, millaista lasten- ja nuortenkirjallisuutta Suomessa luetaan kymmenen vuoden päästä ja miten.

Kirja mielessä -tapahtumassa olivat esiintymässä digikustantamisen liiketoimintapäällikkö Noora Al-Ani, lukukoordinaattori Demi Aulos, nuortenkirjailija ja erikoiskirjastonhoitaja Sini Helminen, kasvatustieteen professori ja aivotutkija Minna Huotilainen, lasten- ja nuortenkirjallisuuden kustannusjohtaja Kaisu-Maria Toiskallio ja Sivupiirin suunnittelija ja lukuaktivisti Henriika Tulivirta.

Tilaisuus oli suunnattu opettajille, kirjastoammattilaisille, tutkijoille, kirja-alan toimijoille ja muille lastenkirjallisuudesta kiinnostuneille. Seminaaripäivä päättyi kaikille avoimeen juhlaan, jossa jaettiin Aarresaari-palkinto. Aarresaari on joka toinen vuosi jaettava, kääntäjälle myönnettävä palkinto korkeatasoisesta lasten- tai nuortenkirjan käännöstyöstä. Palkintosumman IBBY Finlandin jakamalle palkinnolle rahoittaa Suomen kääntäjien ja tulkkien liitto Kopiostosta saamillaan tekijänoikeuskorvauksilla.

Lisätietoja:
Kirja mielessä -seminaarin kaikki esitykset
Palkinto-tiedote IBBYn sivuilla
Seminaarin ohjelma IBBYn sivuilla

IBBYn aiempien vuosien seminaarien esitykset:
Lastenkirjan monet kielet -seminaari (2021)
Lasten ja nuorten tietokirjat lukuilon edistäjänä -seminaari (2020)

Stream: Mikko Helander ja Joonas Nevalainen
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista, 2022

Jakaminen ja upotuskoodi

Videon oikean yläkulman -kuvakkeesta löydät painikkeet videon jakamiseen sekä embed-koodin . Kun kopiot ja liität koodin sivuillesi, saat videon näkymään siellä.
Lisätietoja
CC BY-NC-S

Ohjelma kartalla

Tagit

Kommentoi