Tuukka Tomperi ja Sonja Helkala: Demokratiakasvatuksen haasteet ja mahdollisuudet

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

Tutkija Tuukka Tomperi ja väitöskirjatutkija Sonja Helkala Tampereen yliopistosta pitävät esityksen ”Demokratiakasvatuksen haasteet ja mahdollisuudet”. Puhujat käsittelevät esityksen aluksi demokratiakasvatuksen kysymyksiä yleisesti ja loppuosassa he pureutuvat kirjaston rooliin ja mahdollisuuksiin demokratiakasvatuksessa. Luennoitsijat johdattavat esityksessään kuulijat aiheen tematiikkaan ja tähdentävät, että kirjasto on jo perustehtäviensä nojalla vahvasti demokratiainstituutio. Kirjastojen rooli on tärkeä erilaisten näkökumien esiintuomisessa. Tärkeää on myös tiedon kuratointi, joka on osaltaan arvokasta disinformaation torjunnassa.

Esitys on osa AVI Kirjastotoimen 16.2.2023 järjestämää ”Kirjastot demokratian vihollisia kampittamassa” -webinaaria. Esityksen jälkeen tilaisuuden juontaja, kirjastotoimen ylitarkastaja Mika Mustikkamäki Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta keskustelee ja purkaa chatin kautta tulleita kysymyksiä Tuukka Tomperin ja Sonja Helkalan kanssa.

Kirjastojen tehtävä on edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua ja tukea sitä kautta aktiivista kansalaisuutta, demokratiaa ja sananvapautta. Kirjastojen toiminta edistää näin myös väestön yhdenvertaisia mahdollisuuksia sivistykseen ja kulttuuriin. Mitä on demokratiakasvatus, ja miten kirjastojen ammattilaiset voisivat hyödyntää sen näkökulmia ja menetelmiä työssään? Miten vihapuhe murentaa kulttuurista moninaisuutta ja aiheuttaa toiseutta? Mitä ovat somessa muotoutuvan poliittisen polarisaation mekanismit?

Lisätietoja:
Koulutuspäivän kaikki esitykset
Lisää sananvapauteen liittyviä ohjelmia Kirjastokaistalla
Tuukka Tomperin kotisivut
Sonja Helkala Poised-sivustolla
Makupalat.fi:n linkit sananvapaudesta

Stream: Mikko Helander ja Joonas Nevalainen
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista, 2023

Kommentoi