Riitta Kangas, Kaisa Hypén ja Jouni Pääkkölä: Näkökulmia sananvapauteen kirjastotyössä

CC-painikkeen ollessa näkyvissä, voit valita itse tekstityksen.

AVI Kirjastotoimen 18.11.2022 järjestämän ”Kirjastot ja sananvapaus” -webinaarin viimeisessä osuudessa tarkasteltiin sananvapautta eri näkökulmista kirjastotyössä. Osuudessa alustivat:

  • Sananvapaus ja kirjaston tilat
    palvelupäällikkö Riitta Kangas, Joensuun seutukirjasto
  • Aineistovalinta ja arvomaailmat
    palvelupäällikkö Kaisa Hypén, Turun kaupunginkirjasto
  • Sananvapaus kirjaston arvona
    kirjastopalvelujohtaja Jouni Pääkkölä, Oulun kaupunginkirjasto

Esityksen jälkeen tilaisuuden juontaja, kirjastotoimen ylitarkastaja Satu Ihanamäki Lapin aluehallintovirastosta keskustelee ja purkaa chatin kautta tulleita kysymyksiä alustajien kanssa.

Kirjastolain tavoitteena on muun muassa edistää sananvapautta. Koska sananvapaus on kompleksinen teema, AVI kirjastotoimen webinaarin tarkoitus on ensisijaisesti herättää ajatuksia ja keskustelua. Suoria vastauksia, miten kirjasto edistää sananvapautta, ei ole, vaan tavoite rakentuu monen tekijän summana. Koulutuksen toivotaan antavan eväitä pohdinnalle, miten moninainen asia sanavapaus on ja miten omassa kirjastossa sananvapauden edistämiseen pyritään.

Webinaarissa käsitellään sananvapauden oikeudellista perustaa yleisellä tasolla sekä virkamiehen sananvapauden näkökulmasta. Lisäksi aihetta lähestytään yhteiskunnallisesta näkökulmasta sekä kirjastojen roolista ja toiminnasta käsin.

Lisätiedot:
Kirjastot ja sananvapaus -webinaarin kaikki esitykset

Stream: Mikko Helander ja Joonas Nevalainen
Tuottaja: Riitta Taarasti
Tuotanto: Kirjastokaista, 2022

Kommentoi