Päivitä osaamistasi koulutusvideoilla

Syyskausi on ollut Kirjastokaistan ohjelmatuotannossa koulutusohjelmapainotteista. Kunnista kantautuu uutisia heikkenevistä resursseita ja samaan aikaan digitalisoituminen ja ihmisten uudet tavat käyttää mediaa ja etsiä tietoa saavat aikaan voimakasta täydennyskoulutustarvetta niin kirjasto- kuin opetustoimienkin puolella.

Haluamme olla Kirjastot.fi:ssä tukemassa kaikkien yhtäläisiä oikeuksia oppia uutta ja pitää yllä ammattitaitoaan. On sanomattakin selvää, että on vaikeaa opastaa ja kouluttaa, jos omat taidot ja tiedot eivät tunnu vastaavan tämän päivän vaatimuksia. Näppärä ja kustannustehokas tapa päivittää ammatillista osaamista, on katsoa koulutuksia videolta. Muistathan, että kaikki Kirjastokaistan tuottamat ohjelmat tehdään vapaaseen käyttöön? Niitä saa jakaa ja upottaa sekä näyttää vapaasti osana opetusta ja tilaisuuksia.

Tässä muutamia poimintoja viime viikkoina julkaistuista koulutusohjelmista ja suoralähetystaltioinneista. Olisiko niistä hyötyä sinulle tai kollegallesi? Löytyisikö esityksistä vinkkejä työhön ja rohkaisua ylittää uudet ammatilliset haasteet?

1. Miten tukea aikuisväestön tietoyhteiskuntataitoja?
Palvelupäällikkö Perttu Rasi Tampereen kaupunginkirjastosta kertoo esimerkkien kautta miten kirjasto voi olla tukemassa aikuisväestön tietoyhteiskuntataitoja.
Katso video

2. Saako kirjasto kasvattaa?
Projektisuunnittelija Mika Mustikkamäki Suomen kirjastoseurasta avaa mediakasvatus-termiä ja kuvailee kirjaston roolia mediakasvatuskentällä erityisesti aikuisväestön näkökulmasta.
Katso video

3. Onko sosiaalisen median maailma sinulle tuttu?
Tuntuuko, että sosiaalisen median palvelut ja tavat toimia niissä ovat vierasta maaperää? Tässä videossa tutkijatohtori Kim Holmberg Turun yliopiston Koulutussosiologian tutkimuskeskuksesta tarjoaa hienon tietopaketin sosiaalisen median historiasta ja tulevaisuudesta.
Katso video

4. Miten viedä kirjastopalveluja kohti asiakasta?
Kirjastotoimen johtaja Kari Pohjola Paimion kirjastosta kertoo kokemuksiaan osallistavasta asiakaspalvelusta. Pohjola painottaa asiakaslähtöisyyttä sekä avaa sitä millä tavalla tila voi markkinoida siellä annettavaa palvelua.
Katso video

5. Mitä tulisi tietää median muutoksesta?
Ylen internet-palvelupäällikkö Kari Haakana käsittelee median digitaalista tulevaisuutta, muuttuvaa mediakäyttöä ja median mahdollisuuksia. Haakana käyttää esimerkkinään meille kaikille tuttua Yle Areenaa. Mediankäyttö on muuttunut huikeasti viime vuosina. On paikallaan miettiä, miten se vaikuttaa kirjastoihin ja kouluihin.
Katso video

6. Sopiiko iPadien käyttö osaksi opetusta?
Lehtori Lasse Eronen Joensuun normaalikoulusta kertoo iPad-pedagogiikasta opetuksessa ja tutkija Elina Noppari Tampereen yliopistosta tutkimuksesta Lasten ja nuorten mediaympäristön muutoksesta. Mielenkiintoista käytännön tietoa!
Katso video

7. Miten kirjasto voi tukea lukuintoa?
Kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto Helsingin kaupunginkirjastosta kertoo kirjastojen ja lukemisen monipuolisesta suhteesta.
Katso video

8. LOPUKSI: Työvälineet ja sisällöt muuttuvat – muista, että tietoa on tarjolla!
Tässä listassa oli vain pieni otos uusista koulutusohjelmistamme. Kun kaipaat koulutusta, johon voit osallistua suoraan omalta työpaikaltasi, muista Kirjastokaistan Koulutuskanava! Löydät sieltä koulutusohjelmat omista aiheenmukaisista kategorioistaan. Otamme myös mielellämme vastaan palautteita ja ehdotuksia ohjelma-aiheista. Tavoitteenamme on tuottaaa ohjelmia aiheista, joista on todellista hyötyä niin opiskelijoille kuin jo työelämässäkin mukana oleville.
Kirjastokaista: Koulutuskanava

– Riitta Taarasti, 20.10.2014 –

Kommentoi