Kirjastokaistan katsotuimmat ja muita poimintoja vuodelta 2019

Kuluneen vuoden tilastoja on taas puntaroitu ja analysoitu jokavuotiseen tapaan. Mikä mahtoi olla Kirjastokaistan suosituin ohjelma vuonna 2019? Vastaus riippuu siitä, miltä alustalta asiaa tarkastelee. Kuluneena vuonna nimittäin ykköseksi nousivat eri videot Vimeossa, YouTubessa ja Facebookissa. Nuo kolme palvelua toimivat Kirjastokaistan videoiden julkaisualustoina. Tämä kooste paljastaa mitkä videot saivat noissa kussakin palveluissa eniten katseluita sekä pohdintaa niiden suosioon liittyvistä taustatekijöistä.

Lukukoira Sylvi 5 vuotta lukukoirana -video nousi ykköseksi Vimeossa

Kirjastokaista käyttää videopalvelu Vimeota pääasiallisena videoiden julkaisualustana. Julkaisemme siellä kaikki videomme ja käytämme sitä myös suoralähetyksiin. Vimeo-videoita käyttäen tuotamme myös upokkeita, jotka tuovat kirjastojen sivuille automaattisesti videosisältöjä. Vuonna 2019 Vimeossa julkaistut videot keräsivät yhteensä 95 545 katselua (impressions 6 483 872).

Kumppanimme Kuopion kaupunginkirjaston tuottamat Lukukoira Sylvin videot keräävät paljon katseluita vuodesta toiseen. Viime vuonna 24.1. julkaistu Lukukoira Sylvi 5 vuotta lukukoirana -video ylsi Kirjastokaistan Vimeo-tilillä julkaistusta videoista kaikkein katsotuimmaksi. Sitä katsottiin 6538 kertaa. Tämän videon suosiota selittää paitsi tietenkin Sylvi itse, myös se, että Sylvin videot ovat upokkeena useiden kirjastojen sivuilla.

Kallen ja Keijon kirjastoluokat -video jatkaa ykkösenä YouTubessa

YouTube on videoalustana tyystin erilainen verrattuna Vimeoon. YouTube on kiistatta suosituin videopalvelu, ja joillekin se lähentelee synonyymiä sanalle video. YouTuben luonnetta kuvaa hyvin myös se, että YouTube on Googlen jälkeen toiseksi suosituin hakukone. Me julkaisemme YouTubessa vain pienen osan tuotannostamme. Vuonna 2019 uusia YouTube-videoita julkaisimme 40. Ne ovat kaikki YouTube-ympäristöön sopivia lyhyitä tekstitettyjä videoita. Lisäksi käytämme YouTubea suoralähetyksiin. Yhteensä videot keräsivät vuonna 2019 Kirjastokaistan YouTube-kanavalla 270 345 näyttökertaa.

Kirjastokaistan YouTube-kanavalla oli vuoden 2019 lopussa 1528 tilaajaa. Kanava sai tuon vuoden aikana 422 uutta tilaajaa. Kanavan tilaajat poikkeavat huomattavasti esimerkiksi Facebook-tykkääjistämme, joka selittää eri videoiden menestystä noilla eri alustoilla.

Seuraavassa pieni vertailu YouTube-kanavamme tilaajien ja Facebookin seuraajien välillä. Vimeo, eli kolmas palvelu jossa videot ovat tiedostoina, ei ole tässä vertailussa mukana, sillä siellä ei ole samalla tavalla yhteisöä, josta olisi saatavilla taustatietoja.

Videon julkaisualustaYouTubeFacebook
”Yhteisö”Kanavan tilaajia: 1528Tykkääjiä: 5389
Seuraajia: 5692
SukupuolijakaumaMiehet: 63%
Naiset: 32%
Naiset: 79%
Miehet: 18%
Kolme suurinta ryhmää18–24 vuotta: 52%
25–34 vuotta: 13%
13–17 vuotta: 12%
Naiset 45–54 vuotta: 20%
Naiset 35–44 vuotta: 19%
Naiset 55–64 vuotta: 17%

Kun tarkkaillaan Kirjastokaistan videoiden katseluun johtavia reittejä YouTubessa sekä kanavan tilaajien ikäjakaumaa, ei ihmetytä, että jo toista vuotta peräkkäin ykköspaikkaa pitää 12.4.2018 julkaistu Kallen ja Keijon kirjastoluokat -video. Se sai viime vuonna 224 701 katselua ollen 730 150 katselulla Kirjastokaistan alustoilla julkaistujen videoiden kaikkien aikojen katsotuin video.

Löytöretki musiikkiosastolla sarjan teaser suosituin Facebookissa

Julkaisemme Facebook-videoina kaikki lyhyet siihen ympäristöön sopivat videot. Samoin kuin YouTube-videot, tekstitämme kaikki Facebook-videot, sillä mobiilikäyttäjät tulee ottaa tietenkin huomioon näissä palveluissa.

Vuonna 2019 Kirjastokaistan Facebookissa julkaistuja videoita katsottiin yhteensä noin 130 000 kertaa. Katsotuimmaksi nousi Löytöretki musiikkiosastolla -sarjan teaser-video, jota katsottiin 28 771 kertaa.

Ylipäätäänkin Löytöretki musiikkiosastolla -sarja keräsi katsojia nimenomaan Facebook-videoina. Ne päätyivät myös useisiin musiikkilehtien verkkouutisiin upotuksina. Isolta osin tuon sarjan ansiota on myös se, että Kirjastokaistan Facebook-seuraajien määrä kasvoi vuonna 2019 peräti 25%. Kirjastokaistalla oli vuoden lopussa 5692 Facebook-seuraajaa, kun luku oli vuoden 2018 lopussa 4562. Kasvu oli tosin aika tasaista läpi vuoden, mutta Löytöretki musiikkiosastolla -sarja teki siihen suurimman piikin.

Suoralähetystyksiä ennätysmäärä, ykkösenä Sääntöviidakosta kansalaistoimintaan? -koulutuspäivä

Kirjastokaista lähetti vuonna 2019 peräti 25 suoraa lähetystä. Koko päivän pitkä striimi on aina näkyvillä tilaisuuden jälkeen siihen saakka kunnes olemme julkaisseet päivän esitykset kunkin omana erillisenä videonaan. Vuonna 2019 suosituimmaksi striimiksi nousi Sääntöviidakosta kansalaistoimintaan? Kirjaston todellisuus ja kirjastolain tavoitteet -koulutuspäivä, joka pidettiin 19.2.2019 Pasilan virastotalossa Helsingissä. Koulutuksen järjestivät aluehallintovirastojen kirjastotoimet. Se keräsi 1493 katselua.

Kaikki menneiden suoralähetyksien videot löytyvät tilaisuuksittain listattuna Live-sivultamme ja aiheen mukaan järjestettynä Koulutuskanavalta.

Lisää tilastoja sekä johtopäätöksiä

Vuoden taittuessa olemme taas sitä mieltä, että takana on kokonaisuudessaan aika huikea vuosi kolmen hengen tiimiltä. Vuosi 2020 tulee menemään suunnitelmiemme mukaan samoissa raameissa kuin edellinen. Markkinoiminen on osa jokapäiväistä työtämme. Uskomme, että ohjelmilla on potentiaalia vielä suurempiin katsojamääriin, joten pari nostoa tilastojen valossa.

Kuten tämän artikkelin alussa kerrottiin, vuonna 2019 Vimeossa julkaistut videot keräsivät yhteensä 95 545 katselua ja niiden impressions-luku oli 6 483 872. Tämä tarkoittaa, että vain 1,5 % katsoo videon sivuilta, joihin se on upotettu. Yksi keskeinen syy tähän on, että Kirjastokaistan videoita on paljon eri sivustoilla, mutta ne on sijoitettu aivan sivun alalaitaan. Kun kävijä tulee sivulle, aktivoituu videon impressions-luku, mutta oletettavasti kävijä ei skrollaa sivun alareunaan eikä näin ollen edes altistu sille, että päättäisi katsooko videon vai ei. Tässä näemme potentiaalia ja tämän aiomme ottaa ehdotuslistalle, kun olemme yhteyksissä videoita sivuilleen upottaviin tahoihin. Meille keskeinen syy tuottaa videoita on se, että niistä on iloa ja hyötyä kirjastoille ja me haluamme tietenkin edesauttaa sitä, että niiden saavutettavuus ja löydettävyys on kaikissa sanojen merkityksissä hyvä.

Toinen asia koskee YouTuben potentiaalia. Alla olevassa kuvassa näkyvä suppilo näyttää, kuinka monta kertaa pikkukuva on näytetty katsojille YouTubessa (impressiot), kuinka usein videota on katsottu pikkukuvan klikkaamisen jälkeen (klikkausprosentti) sekä kuinka nämä näyttökerrat ovat johtaneet lopulta katseluaikaan. Kuva osoittaa, että YouTube-ympäristöön sopivilla videoilla voi olla mahdollisuudet suureen näkyvyyteen, kunhan vaan sisällöt osuvat sopivasti ”palvelun logiikkaan”.

Pari sanaa tilastoinnista

Kirjastot.fi-palveluiden käyttöä mitataan Google Analytics -luvuilla, jotka tilastoivat käyntejä sivustoilla. Kirjastokaista.fi-sivuston käyttö kasvoi hieman (6%) vuonna 2019. Google Analyticsin mukainen istuntojen määrä oli vuonna 2018 yhteensä 90 378 ja viime vuonna 95 703.

Kirjastokaistan osalta sivustokäynnit on kapea mittari. Kuten edellisistä kappaleista paljastuu, valtaosa ohjelmien katselusta tapahtuu muualla kuin Kirjastokaista.fi-sivustolla eivätkä ne tilastoidu millään lailla tuohon käyttöä ja suosittuutta mittaavaan lukuun. Kirjastokaista.fi-sivuston rooli on olla ikään kuin näyteikkuna ja käyntikortti Kirjastokaistan kokonaisuudesta. Ohjelmat ja niiden katselut ja kuuntelut tapahtuvat osin niissä palveluissa, joissa ne on julkaistu eli videot Vimeossa, YouTubessa ja Facebookissa ja podcastit ja audiot SoundCloudissa ja iTunesissa.

Tämä oli lyhyt katsaus tilastoihin lähinnä videoiden osalta. Jos kaipaatte lisätietoja vaikkapa some-seuraajista tai podcastien kuuntelusta, niin olkaa yhteyksissä.

Nyt vuoden 2020 tuotantojen pariin!

Katso myös:
Tilastoja vuodelta 2018
Ohjelmat Kirjastokaistalla suosituimmuusjärjestyksessä
Kirjastokaista LIVE

Kirjastokaista:
Videot Vimeossa
Videot YouTubessa
Videot Facebookissa
Audiot SoundCloudissa

– Riitta Taarasti, 8.1.2020 –

Kommentoi