Kirjastokaistalla ennätysten vuosi

Vuoden vaihtuessa katse suuntautuu tulevaan, sillä silloin on aika ryhtyä tarkentamaan ja toteuttamaan niitä suunnitelmia, joita uudelle vuodelle on tehty. Ennen sitä on kuitenkin vedettävä johtopäätökset menneestä vuodesta. Yhtenä tarttumapintana arvioinnille ovat tietenkin tilastot. Käynnit sivustolla +44%, videoiden katselut noin miljoona ja videoiden loads-luku lähes 9 miljoonaa. Kirjastokaistan käyttötilastot vuodelta 2018 antavat hyvän tönäisyn jatkaa samoilla linjoilla vuonna 2019.

Videoita, suoria lähetyksiä ja podcastejä

Julkaisimme Kirjastokaistalla vuoden 2018 aikana 203 ohjelmaa. Ohjelmia tuotettiin suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Julkaistuista ohjelmista kuusi oli podcastejä ja loput videoita. Omaa tuotantoa videoista oli 128, joista 102 oli suorana lähetettyjen tilaisuuksien esityksiä julkaistuna kukin omana videonaan ja loput 26 olivat muuta ohjelmatuotantoamme kuten uusia osia Kolme kysymystä kirjastosta -sarjaan, englanninkielinen versio Kirjaston tarina -dokumentista sekä kirjailijahaastatteluja. Podcastit ovat puolestaan Kirjasampo.fi:n kanssa yhteistyönä tuotettuja Kirjan taajuudella -ohjelmia. Suoria lähetyksiä tuotimme viime vuoden aikana 22.

Kirjastokaistalla julkaistiin edellisvuosien tapaan myös muiden tuottamia videoita. Vuonna 2018 niitä julkaistiin 69. Joukossa oli mm. Lukukoira Sylvin videoita, Ratamo-kirjastojen tuottama Kallen ja Keijon kirjastoluokat -animaatio, Sivupiirin kirjatrailereita, Kaustisen kirjaston kirjavinkkivideoita, KultTVn jaksoja sekä Ylen Kirjasto auki! -trailereita. Muiden tuottamien videoiden julkaiseminen, jakaminen ja markkinoiminen on oleellinen osa toimintaamme. Siitä olemme kiitollisia yhteistyökumppaneillemme ja voimme taas näin vuoden vaihtuessa todeta sen molemminpuolisen hyödyn ja ilon.

Vimeossa julkaisujen videoiden loads-luku lähes 9 miljoonaa

Kirjastokaistan videoiden ensisijainen julkaisualusta on Vimeo. Videot siirtyvät sieltä WordPressillä tuotetulle Kirjastokasta.fi-sivustolle, jossa videoiden kuvailutiedot täydennetään ja videot järjestetään oikeisiin kategorioihin.

Vuonna 2018 Vimeossa julkaisut videot keräsivät 214 935 katselua. Edellisenä vuonna katseluita kertyi 116 964, joten videoiden katselumäärä nousi 83%. Myös videoiden upotusten määrä muille sivustoille jatkoi kasvuaan. Video-playereiden lataamista kuvaava loads-luku nousi vuonna 2018 uuteen ennätykseen ollen 8 788 971. Edellisenä vuonna tämä ”upokeluku” oli 6 409 232, joten kasvua kertyi 37%. Katsotuin Vimeossa julkaistu video oli Kirjaston tarina -dokumentti, joka sai 23 656 katselua vuonna 2018.

Lukujen suuruus ja kasvuvauhti ovat kannustavaa ja ilahduttavaa luettavaa. Uudelle vuodelle otamme tavoitteeksi kiriä katselulukuja lähemmäksi playereiden latauslukuja. Lukuja on kasvattanut erityisesti se, että yhä useammat kirjastot ovat upottaneet videoita Kirjastokaistalta osaksi verkkokirjastojaan ja muita sivustojaan. Tämä onkin yksi kaikkein keskeisimpiä toimintamme tavoitteita.

YouTubessa videoiden katseluita yli puoli miljoonaa

Kirjastokaista käyttää YouTubea suoralähetysten alustana. Lisäksi julkaisemme YouTubessa pienen osan muista ohjelmista. Valikoimme YouTubessa julkaistaviksi lyhyitä, siihen ympäristöön sisällöllisesti sopivia videoita.

Vuonna 2018 videoiden katseluita kertyi YouTubessa 561 255. Edellisenä vuonna katseluluku oli 18 539. YouTubessa prosentuaalinen nousu on huima (2927%). Luku kuvaa hyvin YouTuben luonnetta, sillä siellä yksi video voi muuttaa kaiken. Sellainen paljastuu näidenkin lukujen taustalta, sillä yksi video, Kallen ja Keijon kirjastoluokat, keräsi Kirjastokaistan YouTube-tilin katseluluvuista 90%. Tuota videota katsottiin vuoden 2018 aikana 502 300 kertaa. Video toi myös paljon uusia YouTube-tilin tilaajia. Tilaajien määrä oli vuodenvaihteessa 1100.

Kirjastokaista.fi-sivuston käytössä kasvua 44%

Kirjastokaista.fi-sivuston rooli on olla ikään kuin näyteikkuna ja käyntikortti Kirjastokaistan kokonaisuudesta. Kaikki ohjelmat löytyvät sieltä omista kategorioistaan. Panostamme sisällönkuvailuun, jotta sekä sivuston sisäinen haku että hakukoneet löytävät tuotetut sisällöt. Kirjastokaistalta on myös helppoa jakaa ja upottaa videoita.

Kirjastokaista.fi-sivuston käyttö kasvoi huomattavasti vuonna 2018. Google Analyticsin mukainen istuntojen määrä nousi 44%. Vuonna 2018 istuntoja kertyi 90 378, kun se oli edellisenä vuonna 62 667.

Lukukoira Sylvi valloittaa myös Facebookissa

Julkaisemme videoita myös Facebookissa sillä Facebookin ulkopuoliset playerit, kuten YouTube ja Vimeo, eivät näy enää videoina Facebookissa. Teemme siksi kaikista lyhyistä videostamme myös tekstitetyt Facebook-videot. Vuoden 2018 aikana Kirjastokaistan Facebookissa julkaistiin 75 videota. Facebookissa ylitse muiden nousivat kuopiolaisten kumppaniemme tuottamat Lukukoira Sylvin videot. Facebook-tilastointi on muuttunut viime vuosien aikana, joten emme julkaise tänä vuonna vertailutietoja. Edellisenä vuonna Facebook-videot keräsivät lähes puoli miljoonaa katselua. Facebookin tilastot ovat saatavissa nyt katseluaikoina. Kirjastokaistalla oli vuoden 2018 lopussa Facebook-seuraajia 4562.

Tilastoinnin haasteista

Kirjastot.fi-palveluiden käyttöä mitataan Google Analytics -luvuilla, jotka tilastoivat käyntejä sivustoilla. Kirjastokaistan osalta sivustokäynnit on kapea mittari, sillä valtaosa ohjelmien katselusta tapahtuu muualla kuin Kirjastokaista.fi-sivustolla, mutta se käyttö ei tilastoidu millään lailla tuohon käyttöä ja suosittuutta mittaavaan lukuun, sillä Kirjastokaistalta upotetut videot eivät siis ”kuljeta mukanaan” Google Analytics -tilastotagiä. Kirjastokaistan videoita on upotettu huomattava määrä eri sivustolle, verkkokirjastoihin ja blogeihin sekä niitä jaetaan somessa. Nämä upotukset ovat merkittävä osa ohjelmien saavutettavuudessa.

Kuten mainitsin jo edellä, suoralähetykset tehdään YouTube-alustalla, videot ovat Vimeossa sekä osa niistä myös Facebookissa ja YouTubessa ja podcastit SoundCloudissa. Katselukertojen yhteenlaskettua määrää on mahdotonta summata aivan tarkasti, sillä eri palveluissa on eroja sen suhteen, mikä lasketaan katselukerraksi. Esim. tilastoituuko katselu vasta, kun video on katsottu loppuun vai riittääkö alun katsominen? Tilastoituuko useamman videon katselu yhdeksi katseluksi samalta laitteelta? Nämä rajoitteet ja eri käytännöt huomioon ottaen arvioimme, että ohjelmien yhteenlaskettu määrä ylittää miljoonan katselun ja kuuntelun rajan. Edellisenä vuonna luku oli reilut 600 000, joten varovaisen arvion mukaan nousua kokonaissummassa on lähes 50%.

Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille ohjelmiemme katsojille ja yhteistyökumppaneille!
Hyvää alkanutta uutta vuotta 2019!

Katso myös:
Ohjelmat Kirjastokaistalla suosituimmuusjärjestyksessä
Kirjastokaista Vimeossa
Kirjastokaista YouTubessa
Kirjastokaista Facebookissa
Kirjastokaista SoundCloudissa
Kirjastokaista LIVE

Kuva: Mikko Helander

– Riitta Taarasti, 8.1.2019 –

Kommentoi