Kirjan jäljillä: Tiina Laitila Kälvemark – H2O

Tiina Laitila Kälvemark: H2O (WSOY, 2020)

Kukapa meistä ei joutuisi joskus miettimään mikä sai meidät tekemään tai sanomaan niin kuin teimme tai sanoimme. Tässä kirjassa mennään kuitenkin spontaaneja reaktioita ja tekoja syvemmälle. Päähenkilö Hesterin sisällä asuu useita persoonia. Hani ja Ofelia vetävät omiin suuntiinsa ja lisäksi on vielä Hanna P., joka peittää Hesterin alleen tilanteiden ollessa kaikkein pahimmillaan.

Hester on kolmekymppinen lääketieteen opiskelija, joka havahtuu huomaamaan lapsuutensa muistikuvien pirstaleisuuden isäpuoli Jacekin vakavan sairauden ja lähestyvän kuoleman äärellä. Puuttuvien palasten keskiössä on uudenvuodenyö 20 vuotta sitten. Hester haluaa kuulla Jacekilta mitä tuona yönä tapahtui, sillä juuri Jacek oli aikuisista se, joka toi Hesterin elämään turvallisuutta ja järjestystä. Äidin ja isän polyamorinen elämäntapa ja mummon kyseenalaiset kasvatusmetodit saivat vakauden vastavoimaa Jacekin tullessa Hestrin elämään.

Jacekin valvetilat käyvät yhä lyhyemmiksi, mutta Hester ehtii saada pieniä viitteitä uudenvuodenyön tapahtumista. Sinä yönä 11-vuotias Hester halusi jäädä yksin kotiin muiden ampuessa ulkona raketteja. Kuka antoi kylpyammeen tulvia? Kuka sytytti tulen? Kuka lukitsi ovet? Kuka kantoi Hesterin autoon?

Kuva uudenvuodenyön tapahtumista on edelleen häilyvä, joten etsinnän täytyy jatkua myös muualle. Hesterin täytyy kiertää valokuvakansiot mukanaan tuon yön tapahtumiin liittyneiden luona. Kertovatko he jokainen omaa tarinaansa, kuten sivupersoonat Hesterin sisällä, vai alkaako muistoista muotoutua selkeä tapahtumakulku? Muistaako jokainen omalla, haluamallaan tavalla ja voittaako Ofelia, joka yrittää kaikin voimin estää Hesteriä muistamasta?

Tiina Laitila Kälvemark päästää meidät lukijat siinä mielessä helpolla, että hän esittelee heti alkuun Hestrin sivupersoonat. Hani, Ofelia ja Hanna P ottavat vuoroin vallan tai vähintäänkin pyrkivät ääneen ja vievät Hesteriä tilanteisiin, joihin hän ei yksin joutuisi. Koska sivupersoonat luonteineen on esitelty lukijoille heti kirjan alussa, lukija pääsee keskittymään uudenvuodenyön mysteerin ratkomiseen.

Teoksen keskeisenä elementtinä on vesi ja sen eri olomuodot. Vesi on kuin yksi henkilöistä, joka puhuu läpi teoksen tasa-arvoisena tekijänä muiden kanssa. Vesi on sekä uhka ilmastokatastrofin ilmentymänä että turvallinen syli, jossa on hyvä olla. Vesi on kuten sivupersoonat Hesterissä ja ihmiset Hesterin ympärillä.

Tiina Laitila Kälvemark yllättää jokaisella teoksellaan. Jokaisessa on oma erityinen tunnelma ja niin on myös tässä kiehtovassa teoksessa. Tarina on fiktiivinen kuvaus dissosiatiivisestä persoonallisuushäiriöstä sivupersoonineen. Romaani on myös vahva puheenvuoro minuuden olemuksesta ja rajoista. Teos haastaa miettimään, mitä meistä kukin uskaltaa muistaa.

Kirjan jäljillä -bloggauksissa on aina mukana myös video. Video liittyy joko suoraan esiteltyyn teokseen, tai se voi olla joku muu yhdessä kirjailijan kanssa tekemämme ohjelma. Tiina Laitila Kälvemark esiintyi lokakuussa 2013 Nuoren Voiman Liiton Prosak-proosaklubilla Kansallisteatterin Lavaklubilla Helsingissä. Videossa Marko Gustafsson haastattelee kirjailijaa, joka lukee myös otteita novellikokoelmastaan Kadonnut ranta.

Lisätietoja:
Tiina Laitila Kälvemark Kirjastokaistalla
Tiina Laitila Kälvemark Kirjasampo.fi:ssä
Kirjan jäljillä -blogi

– Riitta Taarasti, 12.5.2020 –

Kommentoi