Kirjan jäljillä: Petra Forstén – Kadonneet tytöt

Petra Forstén: Kadonneet tytöt (WSOY, 2022)

Petra Forsténin esikoisromaani Kadonneet tytöt pitää otteessaan aivan sen ensimmäisistä luvuista alkaen. Tapahtumaketju ruokkii uteliaisuutta ja halua saada selville mitä todella tapahtui ja miksi asiat menivät niin kuin ne menivät.

Romaani kertoo viidestä tytöstä, jotka muodostavat yhdessä Lauman. Aluksi Laumassa on neljä tyttöä, joita kirjan kertojaminä Agnes tarkkailee rannalla. Lauma tekee mitä tahtoo ja vetää Agnesia puoleensa. Agnes puolestaan on paikoillaan ja piirtää. Hän tarkkailee Laumaa ja heistä ennen muuta Elleniä. Lauman muut tytöt ovat Honey, Misty ja CC. Pian Agnes on osa Laumaa, jossa hän etsii paikkaansa Ellenin opastuksella. Kaikki on täydellistä… ja samaan aikaan kaikki on kuin unta. Lauma vaikuttaa eheältä, mutta pitääkö joku kuitenkin käsissään näkymättömiä lankoja ohjaten tapahtumia kohti seuraavia kohtauksia? Tuolla matkalla he mm. kertovat tosilleen tarinoita, elävät tarinoissa ja seuraavat ihmisiä. Kaikella tuntuu olevan tarkat raamit, joita sanelee Lauman sisäinen kulttuuri. Harha-askelia ei saa ottaa.

Romaanissa on kaksi aikatasoa, joista molemmissa tapahtumia tarkkaillaan Agnesin näkökulmasta. Ensimmäisen tason muodostaa helteinen kesä, jolloin Agnesista tuli osa Laumaa. Toinen taso tapahtuu kaksikymmentä vuotta myöhemmin ravintolassa. Se, miksi Agnes on tuossa ravintolassa ja miksi nimenomaan ravintola miljöönä nivoo nuo kaksi aikatasoa yhteen, paljastuu kirjan edetessä.

Kadonneet tytöt on vetävä tarina, joka ajaa pohtimaan vallankäyttöä. Yksinäisyyden kuvaus on riipaisevan koskettavaa. Samoin kuvaus voimasta, joka vetää magneetin lailla ja vailla kriittisyyttä kohti sitä, että saa kuulua johonkin. Ulkopuolisuuden tunnetta ei halua kohdata, jos ovi on raottunut johonkin, jossa saa tuntea olevansa osa kokonaisuutta.

Petra Forsténin kirjoitustyyli on kiehtova ja hän kuvaa tyttöjen välisiä suhteita pysäyttävän taidokkaasti. Kadonneet tytöt on viihdyttävä ja nautinnollinen kertomus, jonka jälkimakuna jäi myös vahva kokemus kaunokirjallisin keinoin toteutetusta psykologisesta tutkielmasta tyttöjen ja vallankäytön maailmaan. Yksinäisyydellä voi olla monenlaiset kasvot ja sitä voi kokea myös muiden ympäröimänä. Kadonneet tytöt ei muistuta oikeastaan mitään aiemmin lukemaani romaania. Sekin vahvistaa osaltaan lukukokemusta. Upea kirja! Lukekaa ystävät!

Kirjan jäljillä -bloggauksissa on mukana aina myös video. Tämän bloggauksen video on osa Kirjailijan kuulustelu -sarjaa, jossa Petra Forstén esiintyi muutamia päiviä ennen Kadonneiden tyttöjen julkaisua.

Lisätietoja:
Petra Forstén Kirjastokaistalla
Petra Forstén Kirjasampo.fi:ssä
Kirjan jäljillä -blogi

– Riitta Taarasti, 16.5.2022 –

Kommentoi