Kirjan jäljillä: Juha Hurme – Puupää

Juha Hurme: Puupää (Teos, 2009)
Kirjan graafinen muotoilu: M-L Muukka

Se tapahtui taas. Aina kun luen Juha Hurmeen teoksen tai näen hänen teatteriesityksensä, olen vaikuttunut, mutta epävarma. Teoksista välittyy jotakin suurta, mutta tavoitinko minä sen, mitä Hurme halusi kertoa tai mihin ottaa kantaa? Juha Hurmeen tyyli on tunnistettava, mutta se yllättää aina. Niin kävi myös Puupään kanssa. Puupää jäi lukematta sen ilmestymisaikaan, joten paikkasin puutteen nyt – kymmenen vuotta teoksen julkaisemisen jälkeen.

Puupää kertoo teatterikiertueesta, jonka näyttelijä N toteuttaa teatterinjohtajalta saamansa tarkan suunnitelman mukaisesti. Kyseessä on Puupää-näytelmä, jossa N:n pitää esittää kaikki roolit eli Puupään, Pätkän, Justiinan ja talonmies Pikkaraisen osuudet. Lisäksi hänen pitää hoitaa kiertueella kaikki muukin lavastus, puvustus, lipunmyynti ja puffetin pitäminen mukaan lukien. Matkalla N pitää päiväkirjaa esityksistä ja kohtaamistaan tilanteista. Niiden ohessa hän pohtii pitemmissä kirjoituksissa kulttuurin eri ilmiöitä ja niiden olemusta. Lopulta monen vuoden pituinen teatterikiertue päättyy N:n katoamiseen. Hänen ystävänsä kokoaa kirjan N:n teksteistä. Juha Hurmeen teos Puupää on se kirja.

Olin kirjaa lukiessani ajoittain eksyksissä. Romaanissa risteili kolme näkökulmaa, kertojan, teatteriohjaajan ja N:n. Välillä puhui kirjailija itse, välillä puhuivat romaanihenkilöt, mutta kuka lopulta oli kuka? Kun ottaa vielä huomioon, että Juha Hurme teki itse tämänkaltaisen teatterikiertueen, on positioiden labyrintti entistä haastavampi. Teatterinjohtajan mukaan Puupää on huumorilla höystetty tragedia siitä, mitä tapahtuu, kun rooli kasvaa ihoon kiinni ja roolista tulee ihmisen omakuva. Tarinasta paistoivat kustannustehokkuuden vaatimukset sekä niiden hulluus ja mahdottomuus. Tehtävän kohtuuttomuus ja N:n yksinäisyys eivät voineet johtaa muuta kuin tuhoon. N:n tuho on katoaminen, joka tapahtuu ilmeisesti suunniteltuna itsemurhana.

Hurmeen teosten äärellä on oltava jatkuvasti valppaana. Hurme tiputtelee tekstiinsä niin paljon detaljeja ja tietoa, että lukijan yleistieto on koetuksella. Silti toisistaan näennäisesti riippumattomat asiat eivät tunnu päälleliimatulta, koska se on Hurmeen tyyliä. Puupäässä ovat suurennuslasin alla niin populaarikulttuurin, urheilun, kulkuriromantiikan kuin yhteiskunnan eri ilmentymät. Myös huumori on aina läsnä, mutta sekään ei ole koskaan pinnallista.

Onko N:n kiertue kuvaus elämästä itsestään? En tiedä, mutta sen tiedän, että Hurmeen teokset eivät jätä koskaan välinpitämättömäksi. Jos huumorilla höystetty haastava luettava kiinnostaa, niin tartu Puupäähän!

Kirjan jäljillä -bloggauksissa on aina mukana myös video. Video liittyy joko suoraan esiteltyyn teokseen, tai se voi olla joku muu yhdessä kirjailijan kanssa tekemämme ohjelma. Juha Hurme esiintyi joulukuussa 2010 Prosak-proosaklubilla ravintola Dubrovnikissä Helsingissä. Juha Hurme luki klubilla Teoksen kustantamaa kirjaansa ”Puupää”.

 

Lisätietoja:
Juha Hurme Kirjastokaistalla
Juha Hurme Kirjasampo.fi:ssä
Kirjan jäljillä -blogi

– Riitta Taarasti, 12.4.2019 –

Kommentoi