Uutta koulutusohjelmaa tietokirjallisuudesta digitukeen

Kirjastokaistan syyskausi 2019 on lähtenyt käyntiin vauhdikkaasti niin suoralähetysten kuin asiakkaille suunnattujen videoidenkin tuotannon osalta. Koulutuksiin ja seminaareihin osallistuminen on tärkeää, mutta aina paikan päälle tuleminen ei ole mahdollista eikä järkevää. Suoralähetykset ja tallenteiden katsominen jälkikäteen tulevat apuun näissä tilanteissa. Katsoa voi yksin tai yhdessä, suorana tai jälkikäteen. Kunhan vaan sisältöjen katsomiseen tarvittava aika järjestyy. Tallenteista saattaa olla hyötyä ja iloa myös vaikkapa osana palavereja ja kehittämispäiviä.

Tämä kooste keskittyy kesäpaussin jälkeen lähettämiimme koulutussisältöihin. Valitse sinua kiinnostavat sisällöt ja opi uutta tai löydä näkökulmia omiin työskentelytapoihisi.


Tietokirjafestivaali TIETOKIRJA.FI
järjestettiin 28.-29.8.2019 Tieteiden talolla Helsingissä. Tietokirjallisuuden suurtapahtuman teemana oli ”Rikottuja rajoja”. Tapahtumassa kuultiin erilaisia paneelikeskusteluja ja haastatteluja mm. faktan ja fiktion rajankäynnistä, rakoilevasta Euroopasta, fysiikan lakien rajallisuudesta, poliittisen puheen rajoista ja median murroksesta. Festivaali järjestettiin seitsemättä kertaa. Kirjastokaista oli paikalla lähettämässä suorana ensimmäisen festivaalipäivän esitykset pääsalista.
Jos hyvät keskustelut tietokirjallisuuden kentältä kiinnostavat, kannattaa tutustua näihin yhdeksään videoon.
Tietokirjafestivaali TIETOKIRJA.FI

Erityisesti sinun -seminaari järjestettiin Vantaan Tikkurilan kirjastossa 30.8.2019. Erityisen tuen oppilaat tarvitsevat kirjastossa vieraillessaan yhdenvertaisuuslaissa määriteltyä positiivista erityiskohtelua. Vantaan ja Espoon kaupunginkirjastojen ja Vantaan Sanataidekoulun Erityisesti sinun -hankkeessa on kehitetty näille oppilaille soveltuva, kirjavinkkausta ja sanataiteen elämyksellisiä menetelmiä hyödyntävä toimintamalli, joka synnyttää ja vahvistaa kohderyhmän lukuintoa ja itsenäisen lukemisen harrastusta. Erityisesti sinun -seminaarissa esiteltiin tämä toimintamalli, kasvatettiin osallistujien sanataiteen menetelmien tuntemusta ja ymmärtämystä erityisen tuen oppilaiden kanssa toimimisesta.
Jos teet työtä kirjavinkkarina tai toimiminen erityisen tuen oppilaiden kanssa kiinnostaa, kannattaa tutustua näihin neljään videoon.
Erityisesti sinun -seminaari 

Digituki 2019 -verkostotapaaminen järjestettiin Tampereen pääkirjasto Metsossa 5.9.2019. Digituki 2019 oli jatkoa lokakuussa 2018 järjestetylle digitukijoiden ensimmäiselle tapaamiselle, johon osallistui 120 digituen järjestää eri puolelta Suomea. Digituen tarve koskettaa laajasti kaikkia eri ikä- ja väestöryhmiä. Tampereella järjestetty valtakunnallinen digituen järjestäjien verkostotapaaminen oli tarkoitettu kaikille digituen antajille ja järjestäjille. Tilaisuudessa kuultiin järjestäjien ajankohtaiset digitukikuulumiset sekä esityksiä mm. Ylen digitreeneistä ja digitaitojen vahvistamisesta kansalaisopistoissa. Lisäksi digituen toimijat pääsivät ääneen ”Onnistumiset ja haasteet” -aiheisessa Pecha Kucha -sessiossa. 
Tässä hyvä seitsemäntoista videon kokonaisuus digitukiasiaa, johon tutustumisesta on varmasti hyötyä jokaiselle kirjastoammattilaiselle.
Digituki 2019 -verkostotapaaminen 

Yhteiseen e-kirjastoon? -koulutuspäivä on Yleisten kirjastojen konsortion  Pasilan kirjastossa 18.9.2019 järjestämä koulutuspäivä. Sen aiheena oli valtakunnallinen yhteinen e-kirjasto eri näkökulmista. Mitä hyötyä yhteisestä kokoelmasta olisi? Mitkä puolestaan ovat sen haasteet? Päivän päätti monialainen keskustelupaneeli, jossa osallistujat toivat oman näkemyksensä e-kirjoihin ja niiden kirjastojakeluun.
Jos kokoelmiin ja e-aineistoihin liittyvät asiat kiinnostavat, löydät varmasti näistä kuudesta videoista sinua kiinnostavaa tietoa.
Yhteiseen e-kirjastoon? -koulutuspäivä
Jesper Kleinin englanninkielinen esitys 

Pelin paikka LIVE on Kirjastokaistan ja Pelin paikan tuottama sarja, jossa peliasiantuntija Heikki Marjomaa vieraineen keskustelee pelaamisen ohessa pelien sisällöistä liittyen lähetyksen teeman. Osia on tuotettu jo kymmenen. Jokaisessa striimissä on eri aihe ja vieras. Syyskauden 2019 striimeissä liikutaan äärimmäisen erilaisissa aiheissa, autojen korjaamisessa sekä  sodanvastaisessa sanomassa peleissä.  
Jos haluat tutustua uusiin peleihin tai kuulla keskustalua sinulle tutuista peleistä, niin tämä sarja on sinulle. Tai jos mietit miksi pelit ja pelaaminen kiehtovat ja mitä pelatessa tapahtuu, kannattaa tutustua sarjaan. 
Pelin paikka LIVE: Autojen korjausjakso
Pelin paikka LIVE: Sodanvastainen sanoma peleissä 

Lisäksi Kirjastokaistan Koulutuskanavalta löytyy myös paljon muiden kuin Kirjastokaistan tuottamia koulutusvideoita. Esimerkiksi Lahden, Oulun ja Tampereen alueellista kehittämistehtävää hoitavien kirjastojen tuottamia koulutusvideoita löytyy aiheenmukaisista kategorioista Kirjastokaistan tuottamien videoiden joukosta. Jos tuotatte koulutusvideoita, joiden toivotte olevan katsottavissa myös Kirjastokaistalla, niin olkaa yhteyksissä. 
Kirjastokaistan Koulutuskanava
Tiedot tulevista lähetyksistä: Kirjastokaista LIVE 

Kuva: Finna.fi
Tikkurilan koulu (Jokikoulu),
Vantaan kaupunginmuseo, kuvaaja Mauno Mannelin. (CC BY 4.0)

– Riitta Taarasti, 26.9.2019 –

Kommentoi