Pilvijättiläinen kuunnelmaksi kirjastolaisten voimin

Kirjasto 10:n henkilökunta sai muutama vuosi sitten idean perustaa radioteatterin ja toteuttaa pienoiskuunnelman. Aiheeksi valikoitui Zacharias Topeliuksen satu Pilvijättiläinen. Kuunnelma toteutettiin Kirjasto 10:n henkilökunnan voimin niin roolisuorituksia, musiikkia, äänitystä kuin ohjaustakin myöten. Kuunnelma julkaistiin alun perin Helsingin kaupunginkirjaston lastensivuilla.

Kuunnelman ohjannut, äänittänyt ja Rikin-roolin tehnyt Heikki Marjomaa suosittelee vastaavia hankkeilta muidenkin kirjastojen toteutettavaksi. Marjomaan mukaan lopputulos kertoo kirjastolaisten monipuolisista taidoista ja luovasta asenteesta. Kuunnelman tekeminen sopii hyvin kirjaston rooliin. Yhdessä tekeminen on innostavaa ja parhaimmillaan se vahvistaa työyhteisöä.

Kuunnelmaan äänityö- ja sävellysvastaavana toiminut Seppo Virtanen lähti hankkeeseen innolla mukaan. Virtanen jäi miettimään kirjaston roolia musiikin jakelijana luettuaan vuonna 2008 julkaistun Piia Nikkisen Varhaisiän musiikkikasvatus -opinnäytetyön.

”Ennen vanhaan lauluista löytyi lääke ja lohtu moneen asiaan. Lapsille laulettiin nukutettaessa, syötettäessä, pukiessa ja lohduttaessa, toisin sanoen heitä osattiin viihdyttää viisain ja vähäisin konstein, annettiin lasten kuulla, että aikuinen on lähellä. Nykyajan lapset sen sijaan kuulevat harmittavan usein lähellä olevan radion, television tai dvd:n, turvallisen aikuisen sijasta. Lapsi kuulee paljon mutta kuuntelee vähän. Perinteiset lastenlaulut ovat jäämässä nykyajan pop & rockmusiikkivaikutteisten ”lastenlaulujen varjoon”. Yhä useammat lapset kuulevat pelkästään musiikkia, joka on aikuisille suunnattua heille kuuluvien lastenlaulujen sijaan. Aikuisten tulisi miettiä, minkälainen musiikki kotona soi taustalla, leikkien yhteydessä tai perheen lomareissulla automatkan aikana. Tulisi myös ottaa huomioon minkälaisia asioita lapset kuulevat aikuismusiikin sanoituksia kuunnellessaan.”

Heikki Marjomaan ja Seppo Virtasen visioissa kirjasto voisi toimia osaltaan satujen lukemisen ja monipuolisen lastenmusiikin neuvonta- ja tarjontapaikkana. Tästä esimerkkinä toimii osaltaan Pilvijättiläinen-satukuunnelma. Virtasen mukaan kirjasto voisi osallistua kuunnelmien lukemisen elvyttämiseen myös esimeriksi järjestämällä lastensatukuunnelmatyöpajoja ja toteuttamalla kirjaston ”Lasten nettiradion”. Marjomaa tähdentää, että kuunnelmien tuottaminen on hyvä demonstraatio siitä, mitä myös asiakkaat voivat tehdä itse, kun kirjastossa on varattava studio.

Zacharias Topeliuksen kirjoittama Pilvijättiläinen – satu kauniista ilmasta on julkaistu mm. Lukemisia lapsille -kirjassa, jonka ensimmäinen painos julkaistiin vuonna 1906. Kirjastokaistan etusivulla näkyvä artikkelikuva on lainattu kyseisestä kirjasta.

Kirjasto 10:n radioteatteri:
Kertoja: Päivi Tossavainen
Rikki: Heikki Marjomaa
Pikku-Jukka: Antti Sauli
Suuri-Jukka: Aapo Rikala
Neidit Vesipisarat: Katja Finnberg ja Nadia Lund
Musiikki ja äänet: Seppo Virtanen
Äänitys ja ohjaus: Heikki Marjomaa

Pilvijättiläinen on nyt kuunneltavissa myös Kirjastokaistalla. Toivottavasti Pilvijättiläinen saa pian seurakseen lisää kirjastolaisten tuottamia kuunnelmia!

Lisätietoja:
Kuuntele Pilvijättiläinen-satukuunnelma
Kirjasto 10 HelMet-sivustolla

– Riitta Taarasti, 26.11.2012 –

Tagit

Kommentoi