Lukeminen yhdistää myös kirjastoautossa

Nauru ja iloinen puheensorina täyttää kirjastoauton, kun joukko nelikymppisiä naisia asettuu kirjastoauton perälle yhteiskuvaan. Mukaan kuvaan kutsutaan myös paikalla oleva kirjastoauton henkilökunta. On juhlan ja muistelemisen aika!

Samainen kirjastoauton pysäkki on paikka, jossa LukuSiirit-lukupiiri sai alkunsa kymmenen vuotta aiemmin. Naiset ovat kokoontuneet samalla porukalla noiden vuosien aikana 100 kirjan ääreen. Kukaan lukupiiriläisistä ei ole lukenut valituista teoksista ihan kaikkia, mutta jokainen kirja on saanut niin monta lukijaa, että kaikista valitusta teoksista on käyty vilkasta keskustelua. Tapaamiset on järjestetty sunnuntai-iltana paikallisbaarissa, sillä kaikille oli alusta pitäen selvää, että kenenkään ei tarvitse siivoilla ja kokkailla tapaamisia varten. Baarin nurkkapöytä on juuri sopivan stressitön paikka kokoontua rennosti.

Lukupiirin 10-vuotisjuhlilla ei istuta iltateellä baarissa, vaan paikkana on kirjojen ehtymätön lähde, kirjastoauto. Juhlien vuoksi kirjastoauto on pysäkillä normaalia pidempään. Kirjastoauton eteen on rakennettu katos terassikalusteineen. Toukokuisen hellejakson jälkeen Helsingin Herttoniemenrannassa puhaltaa ankara tuuli. Se ei estä lukupiiriläisiä kilistelemästä kuohuviinilaseja yhteisten keskustelujen ja ystävyyden kunniaksi.

Kenen teosehdotukset ovat olleet omituisia? Mikä kirja on jäänyt erityisesti mieleen? Kuka lukee teokset e-kirjana, kuka alkukielellä? Puhe jatkuu, nauru raikuu ja kirjastoauton henkilökunta saa lämpimät kiitoset lukupiiriläisten kanssakulkijoina.

Kirjastoautot herättävät ihmisissä paitsi lämpimiä muistoja, myös vahvaa arvostusta. Ne ovat toimineet ja toimivat kohtaamispaikkoina kuljettaen mukanaan niin kirjoja kuin muutakin aineistoa ja palveluita. Syrjäseuduilla kirjastoauto saattaa mennä sinne, mistä muut palvelut on karsittu. Suurissa kaupungeissa se saattaa pysähtyy päiväkodin edustalle, jossa jono pikkuisia kirjojen ystäviä odottaa jo käyntiä autossa. Kirjastoautoja näkee tapahtumissa ja festivaaleilla. Pelkkä kirjastoauton näkeminen saa monelle hymyn huulille. Kirjastoautoissa pelataan, opitaan, lainataan, palautetaan, tavataan ja viihdytään. Ne ovat mainioita yhteisteistyön paikkoja. Kirjasto, jossa on renkaat alla, on mahdollisuuksien lähde.

LukuSiirien tarina todistaa paitsi lukemisen yhdistävästä voimaa, myös kirjastoautojen potentiaalia. Lukeminen yhdistää kuten myös kirjastoautot yhdistävät.

Onnea LukuSiirien seuraavalle kymmenvuodelle ja antoisia keskusteluja kaikille muillekin, jotka kokoontuvat yhdessä kirjojen ääreen.

Lue lisää:
Helsingin Kirjastoautot
Tietoa kirjastoautoista Makupalat.fi:ssä
Lukuvinkkejä Kirjasampo.fi:ssä
Videoita kirjastoautoista Kirjastokaistalla

Kuva: Markus Bergman. MBoy, Markus Bergman Oy

– Riitta Taarasti, 12.6.2019 –

Kommentoi