Cult24-kolumni: Lukemisriippuvuutta ja eroahdistusta

Kesälomakausi on aluillaan. Moni haaveilee kesäreissuista, piknikeistä ja kiireettömästä loikoilusta riippukeinussa lempeässä kesäsäässä. Monen kesäsuunnitelmiin kuuluu myös lukeminen. Ihanien dekkarien valikoiminen kirjakaupan pokkarihyllyltä tai sopivan kevyen kesäromaanin lainaaminen kirjastonhoitajan kokoamasta lukuvinkkinäyttelystä.

Tuttavapiiriini kuuluu sekä jatkuvasti lukevia että niitä, jotka eivät lue koskaan kaunokirjallisuutta. Meitä lukevia ihmisiä tuntuu yhdistävän se, että meille tulee levoton olo, jos kaunokirjallisuuden lukemispaussi venyy pitkäksi muiden kiireiden vuoksi. Siinä yksi painava lisäsyy odottaa kesälomaa.

Vaikka lukemisen myönteisiä vaikutuksia on listattu ja tutkittu ansiokkaasti, en silti ymmärrä mikä meidät saa tekemään jotain niin hidasta ja vanhanaikaista kuin kirjojen lukeminen. Jotain mystistä siihen täytyy liittyä. Tuttavapiirin lukevien ihmisten ja oman kokemukseni kautta voin sanoa, että romaanien lukeminen aiheuttaa riippuvuutta ja lukemattomuus eroahdistusta.

Sitä en allekirjoita, että lukevien ihmisten henkilökohtainen elämä olisi niin tylsää ja tapahtumaköyhää, että erilaisia kokemuksia pitäisi hakea lukemalla muiden tarinoita. Myöskään ikä ei selitä lukemisen vetovoimaa, sillä vaikka PISA-tulokset kertovat, että omaksi iloksi lukevien nuorten määrä on laskenut Suomessa enemmän kuin missään muussa lukemisen huippumaassa, on lukeminen silti edelleen yleistä kaikissa ikäryhmissä. Olisiko tosiaan niin, että kun on kerran jäänyt lukemiskoukkuun, niin siitä ei irti pääse?

Tarkkailkaa ihmiset lukevia kumppanejanne lomalla. Jos heidän naamansa on rutussa kauniista ilmoista huolimatta, niin kysykää heiltä minkä kirjan he aikovat seuraavaksi lukea. Se on sopivan hienovarainen lupaus siitä, että muu saa nyt hetkeksi jäädä. Lukemisriippuvaisen kirjoihin kohdistuvan eroahdistuksen voi purkaa vain lukemalla.

Kuva: Panu Somerma

– Riitta Taarasti –


Tämä kolumniteksti on julkaistu alunperin 6.6.2014 ilmestyneessä Cult24 Magazinessa. Cult24 oli suomalainen kulttuuriin painottunut ilmaislehti, joka ilmestyi vuosina 2012–2014. Lehti lakkautettiin kesäkuussa 2014. Lehden päätoimittajana oli Pauli Jokinen. Lehteä jaettiin ilmaiseksi noin 140 telineestä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ja sen painos oli 30 000 kappaletta. Lehden rinnalla sitä täydentämässä oli verkkosivusto Cult24.fi.

Lue lisää:
Kaikki Cult24 Magazinessa julkaistut Riitta Taarastin kolumnit

Kommentoi