En port till världen

När CC-knappen syns kan du själv välja textning.

Dokumentären En port till världen är filmad i Namibias huvudstad Windhoek, i förstaden Katutura. I filmen går två unga biblioteksanvändare omkring i det fattiga området Greenwell Matongo, där det lokala biblioteket är en port till ett bättre liv för områdets människorna.

20-åriga Trevelin klarade inte av tionde klassen och var en av de många ungdomar i området som avbrutit sin skolgång. Han övertalades av en vän att komma till det lokala biblioteket där han började intressera sig för datorer. Numera fungerar han som en frivillig datalärare i biblioteket.

13-åriga Anna är en skolflicka som går i Olof Palme primary school .Varje dag efter skolan ger hon sig iväg till Grenwell biblioteket. Anna är en av bibliotekets prefekter. Hon leker med barnen för vilka biblioteket är ett av de få trygga ställena i området, hjälper skolbarn med deras hemläxor och bibliotekets kunder med att använda datorer. All den tid Anna tillbringar i biblioteket speglar sig i hennes resultat i skolan och i framtiden planerar hon att fortsätta sina studier och utbilda sig till ingenjör.

Greenwell Matongo biblioteket grundades som resultat av ett samarbete mellan städerna Windhoek och Vanda. Målet var att erbjuda biblioteksservice på gräsrotsnivå. Biblioteket öppnade år 2005 och idag kan man gott säga att biblioteket t.o.m. överskridit förväntningarna. Allmänheten har tagit till sig biblioteket och det har så många besökare att alla knappt ryms in. Numera fungerar biblioteket också som ett exempelbibliotek för utvecklingsprojektet Biblioteken för utveckling, som startade år 2012 och administreras av Finlands biblioteksförening. De saker man lärt sig i  Greenwell kommer att spridas både i Namibien (20 bibliotek) och i Tanzania (2 bibliotek i det första skedet).

Längd: 29 min
Språk: engelska
Undertexter: svenska
Regi och manus: Tuomas Lipponen
Film: Panu Somerma
Klipp: Petri Mäkitalo
Audio efterbearbetning: Petri Mäkitalo
Produktion: Bibliotekskanalen – Biblioteken.fi, 2013

Delning och inbäddningskod

Om du klickar på -symbolen som finns uppe till höger i programmet hittar du knappar för att dela programmet samt en inbäddningskod . Om du kopierar och klistrar in koden på din egen sida, syns programmet där.
Mer information
CC BY-NC-S

Taggar

Kommentera