Kirjastokaistan kumppanit esittelyssä – osa 5: Ratamo-kirjastot

Esittelemme Kirjastokaistan kumppanit -sarjassa videoita tuottavia yhteistyötahojamme, joiden ohjelmia voi katsoa myös Kirjastokaistalla. Viidennessä osassa Nurmijärvellä Klaukkalan kirjastossa työskentelevä kirjastonhoitaja Anu Kalliola kertoo kuinka huiman suosion saaneet Kallen ja Keijon kirjastoluokat -animaatiot syntyivät.

1. Otit yhteyttä Kirjastokaistalle alkuvuodesta 2018 ja tarjosit Kallen ja Keijon -animaatiosarjaa julkaistavaksemme ja markkinoitavaksemme kirjastojen yhteiseen käyttöön. Oliko teille alun perin selvää, että haluatte tuottaa nämä videot paikallisuuden sijasta yleishyödylliseen käyttöön?

Kyllä, se oli selvää ihan alusta alkaen. Halusimme tehdä tämän niin, että mahdollisimman moni kirjasto pystyisi animaatioita käyttämään. Luokituksethan ovat erilaisia eri paikoissa, mutta päätimme käyttää perus YKL-luokitusta, joka on meilläkin käytössä. Animaatioiden jakamisen kanssa olin vähän sormi suussa, mutta sitten otin Kirjastokaistalle yhteyttä ja kaikki hoitui uskomattoman nopeasti ja taidolla.

2. Jokaisessa kirjastossa opastetaan lapsille ja nuorille kirjastoluokitusta osana kirjastonkäytön opetusta. Mistä teillä syntyi tämä loistava idea tarttua aiheeseen huumorin kautta ja tuottaa aiheesta hauskat videot tukeutuen lapsille ja nuorille jo ennestään tuttuihin Hullu – hullumpi – yläaste -sarjan hahmoihin?

Meillä oli Nurmijärvellä tietokirjoihin liittyvä teemavuosi ja ajattelimme, että samalla olisi kiva tuoda kirjastoluokitusta jotenkin esille. Minä olin katsellut Hullu-hullumpi-yläaste -sarjaa ja minusta se oli ihan huippu. Ajattelin, että se olisi uusi ja hauska tapa tuoda hiukan tylsä aihe esille. Teemavuoteen nämä animaatiot eivät ihan ehtineet, mutta niille tuntuu olevan tilausta muutekin.

3. Mikä oli animaatiot toteuttaneen Tuomas Toivaisen ensireaktio, kun ehdotitte, että hän päästäisi Hullu – hullumpi – yläaste -animaatiosarjan yläastetta käyvät Kallen, Antin ja Keijon kirjastoon?

Tuomas oli heti kiinnostunut, mikä ehkä vähän yllätti minut. Olin ajatellut, että joudun maanittelemaan häntä, mutta hänhän oli heti mukana. Aihe oli kuitenkin tosi kiva ja oli luontevaa laittaa Kalle, Antti ja Keijo kirjastoon. Halusimme muutenkin, että animaatiot tekisi joku muu kuin pahinta kirjastojargoniaa käyttävä kirjastoammattilainen. Yhteistyö Tuomaksen kanssa oli ihan huippua ja oli tosi mahtavaa tehdä töitä hienon nuoren osaajan kanssa.

4. Tätä juttua tehdessä videoita on jaettu paljon Facebookissa, katsottu Kirjastokaistalta ja upotettu sieltä katsottavaksi kirjastojen sivuille ympäri maan. Kun julkaisimme videot YouTubessa, niin siellä vasta alkoikin tapahtua! Tällä hetkellä kokopitkää animaatiota on katsottu YouTubessa 180 000 kertaa ja video on trendaavien videoiden listalla sijalla 2. Klassinen kysymys: miltä nyt tuntuu?

Mie oon ihan liekeissä ?! Tosi hienoa, että kirjastoaihetta käsittelevä video kiinnostaa noin paljon. Vaikka videossa tarkoituksellisesti korostuukin huumori ja Kallen ja Keijon säätäminen, niin silti kukin katsoja saa siitä ainakin hippusen lisää kirjastotietämystä ?

Anu Kalliola

5. Kallen ja Keijon kirjastoluokat -animaatiot ovat klassikoita jo syntyessään. Katse tulevaisuuteen: Onko teillä tämän kokemuksen jälkeen kypsymässä jo uusia ideoita joko itse toteutettavaksi tai muille vinkiksi?

Tällä hetkellä fiilistelen näiden kanssa. Seuraavat hankkeet, joissa olen mukana, taitavat liittyä enemmän oman kirjastomme rymsteeraukseen. Mutta tämä hanke toi fiiliksen, että kaikkea sitä tosiaan voi keksiä ja kokeilla.

6. Jos lähettäisit postikortin Kirjastokaistalle, niin mitä siihen kirjoittaisit?

”Minulla ei koskaan ole ollut sellaista murhetta, jota tunnin mittainen lukuhetki ei olisi kyennyt karkottamaan.”
– Montesquieu –

Lisää aiheesta:
Kalle ja Keijon kirjastoluokat -animaatiot Kirjastokaistalla
Kallen ja Keijon kirjastoluokat kokopitkä -animaatio YouTubessa
Kalle ja Keijon kirjastoluokat -animaatiot Facebokissa
Ratamo-Finna-verkkokirjasto
Hullu – hullumpi – yläaste -sarja Yle Areenassa
Kirjastokaistan kumppanit esittelyssä -sarja

– Riitta Taarasti, 27.4.2018 –

Kommentoi