Cult24-kolumni: Kirjablogit vakiintuivat kritiikin rinnalle

Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana kirjallisuuden kentälle on vakiintunut uusi ilmiö, kirjablogit. Pohjimmiltaan kyse ei ole uudesta asiasta, sillä lukukokemuksia on jaettu aina. Sen sijaan uutta on se, että blogien kautta on avautunut uudenlaisia mahdollisuuksia verkostoitua ja saada äänensä kuuluviin entistä suuremmalle lukijakunnalle. Suosituimmat kirjablogit ovatkin nousemassa muoti- ja sisustusblogien tapaan erittäin seuratuiksi.

Suosio on johtanut siihen, ettei kirjablogeja pidetä enää runotyttöjen kaikkea kehuvana marginaalipuuhasteluna, vaan blogien ympärille on ilmaantunut toisaalta suoranaista fanitusta ja toisaalta myös kummastelua niiden paikasta suhteesta ammattikritiikkiin.

Katja Jalkanen ja Hanna Pudas kävivät lukuisia keskusteluja ja toteuttivat kyselyjä tehdessään taustatyötä kirjablogikulttuuria avaavaa teostaan ”Rivien välissä – kirjablogikirja” varten. Teoksen mukaan vain harva bloggaaja uskoo kirjablogeilla olevan suurta merkitystä kirjojen myyntiin, mutta toisaalta esimerkiksi aloitteleville kirjailijoille blogiarviot voivat olla erittäin merkityksellisiä. Keskeinen viesti kirjassa on se, ettei kirjablogia tehdä ammattikritiikin kilpailijaksi, vaan ne toimivat osana elävää lukuharrastusta.

Jos olisin kirjallisuuskriitikko, olisin todennäköisesti hiukkasen huolissani. Vaikka kirjablogit ovat ennen muuta mielipiteisiin pohjautuvia lukupäiväkirjoja, vaikuttavat ne kuitenkin ammattikriitikoiden toimeentulon kentällä, sillä esimerkiksi kustantamoissa on herännyt mielenkiintoa kirjabloggareita kohtaan. Kun samaan aikaa kirja-arviot vaikuttavat saavan yhä vähemmän palstatilaa lehdissä, on kirjallisuuskritiikki murroksessa.

Kirjablogeissa on potentiaalia. Blogeja soisi käytettävän nykyistä enemmän eri lukuprojekteissa ja kirjablogin perustamistyöpajat toisivat varmasti tuuletusta moneen lukupiiriin. Kirjabloggarit olisivat lisäksi luonteva yhteistyötaho kirjastoille, sillä molempien intresseissä on nostaa esiin myös vanhempaa kirjallisuutta.

Kirjablogit ovat erittäin tervetullut lukuharrastuksesta nouseva ilmiö. Teemme virheen, jos lähdemme kategorisoimaan tai määrittelemään niiden roolia liikaa. Verkossa on kyllä tilaa kirjablogeille, joiden tarkoitus on ensisijassa toimia lukupäiväkirjana kirjoittajalle itselleen. Tilaa on myös niille kirjablogeille, jotka pyrkivät olemaan alusta avoimelle keskustelulle virallisten kritiikkien rinnalla. Annetaan kirjablogiyhteisön kasvaa.

Kuva: Panu Somerma

– Riitta Taarasti –


Tämä kolumniteksti on julkaistu alunperin 4.10.2013 ilmestyneessä Cult24 Magazinessa. Cult24 oli suomalainen kulttuuriin painottunut ilmaislehti, joka ilmestyi vuosina 2012–2014. Lehti lakkautettiin kesäkuussa 2014. Lehden päätoimittajana oli Pauli Jokinen. Lehteä jaettiin ilmaiseksi noin 140 telineestä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ja sen painos oli 30 000 kappaletta. Lehden rinnalla sitä täydentämässä oli verkkosivusto Cult24.fi.

Lue lisää:
Kaikki Cult24 Magazinessa julkaistut Riitta Taarastin kolumnit

Kommentoi